Brojke "za" i "protiv" Vučića 1Foto: Beta/Branislav Božić

Rat ciframa iz istraživanja javnog mnjenja i merenjima rejtinga političkih partija koja su u prethodnim danima objavili prvo Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde (SSP), a zatim i agencija Faktor plus, uvodi sukobe na političkoj sceni Srbije u novu fazu borbe.

Dok istraživanje opozicije pokazuje da bi oni odneli prevlast u broju glasova ako bi se sutra održali izbori u Beogradu, kao i da podrška birača Vučićevom režimu značajno opada, istraživanje Faktor plusa daje drugačiju sliku – o SNS kao političkoj organizaciji sa ubedljivo najjačom podrškom.

Već neko vreme Đilasova stranka objavljuje na društvenim mrežama, u obliku video-obraćanja svog lidera, podatke iz istraživanja koja je naručila, ali ne želeći da otkrije koja agencija je izvršila ispitivanje i kojom metodom, uz ogradu da je ono izrađeno pre petnaestak dana.

U prethodnom istraživanju mediji bliski vlasti uhvatili su se za neslaganje podataka koje je davalo zbir od 110 odsto, dok sada uglavnom ukršaju u svojim napisima, sa nalazima Faktor plusa. Novo istraživanje koje je predstavio Đilas pokazuje pad rejtinga vladajuće koalicije predvođene Aleksandrom Vučićem.

U ukupnim brojkama koje je Đilas predstavio javnosti, ako bi se sutra održali izbori u Beogradu, opozicija bi mogla da uzme 53,8 odsto glasova, dok bi SNS, SPS i SPAS imali u zbiru 42,6 odsto glasova, a ostatak od 3,6 odsto podelio bi se među strankama „opozicije“, kako ih Đilas naziva, koje bi bile spremne na saradnju sa Vučićevim režimom.

– Da su izbori sutra, SNS i Aleksandar Vučić dobili bi 30,6 odsto glasova. SPS je na nivou od skoro četiri procenta (3,9 odsto). SPAS Aleksandra Šapića je pre odluke da se utopi u SNS imao 8,1 odsto. Takozvana opozicija, odnosno oni koji bi sutra ušli u vlast sa SNS samo da ih pozovu, koju čine SRS, POKS, DSS i Zavetnici, imala bi 3,6 odsto. Prava opozicija, gde su SSP, DS; Dveri, NS, PSG; ZZS, NDBG, SDS i PZP bi osvojila 34,6 odsto, a 19,2 odsto građana kaže da ne zna za koga bi glasalo, naveo je predsednik SSP.

On je napomenuo i da, kada je u pitanju opozicija koju smatra „pravom“, namerno nisu saopšteni rejtinzi pojedinačnih stranaka jer smatra da to u ovom trenutku nije važno već je važno da li postoji ukupna podrška da se promeni vlast.

I prema ovom istraživanju – takva podrška za smenu vlasti, posebno među biračima u Beogradu – postoji.

– Na pitanje da li treba da se promeni vlast u Beogradu, da je reklo 46,6 odsto ispitanika, ne kaže 35,4 procenata birača do 18 odsto ne zna ili neće da kaže, naveo je Đilas.

Brojke "za" i "protiv" Vučića 2
Tabela rejtinga prema lideru SSP

On je dodao i da podaci pokazuju da bi izlaznost u Beogradu bila značajna i da je za uspeh opozicije potrebno preko 900.000 izašlih, što nije bio slučaj na prethodnim beogradskim izborima, ali jeste na predsedničkim.

Poslednje pitanje u ovom istraživanju bilo je da li će građani glasati za ili protiv Aleksandra Vučića i SNS, bez obzira na to ko je s druge strane.

– Protiv Vučića je 40,2 odsto glasača, za bi glasalo 27,9 odsto a ne zna ili neće da kaže 31,9 odsto građana, naveo je Đilas.

Brojke "za" i "protiv" Vučića 3

Ipak, brojke agencije Faktor plus koje su se pojavile odmah posle ovih rezultata ne pokazuju takav pad podrške Vučiću.

Naime, dan nakon što je SSP predstavio ove brojke, 10. maja, dnevni list Blic objavio je istraživanje rejtinga stranka koje je izradila agencija Faktor plus, od 28. aprila do 5. maja, na uzorku od 1.200 punoletnih građana Republike Srbije, bez Kosova i Metohije. Prema ovom istraživanju o kome su pisali i drugi mediji, nema većih promena u raspoloženju biračkog tela u odnosu na prethodne godine.

– SNS i dalje je ubedljivo najjača politička organizacija u Srbiji s podrškom od tačno 60 odsto. Dačićevi socijalisti su na 8,1 odsto, slede manjine sa 4, a cenzus prelaze još četiri organizacije, koalicija POKS – DSS, koja je na 3,9 odsto, koliko ima i „Dosta je bilo“ Saše Radulovića, Šapićev SPAS i SSP Dragana Đilasa, koja je na 3,3 odsto, podaci su Faktor plusa.

Prema ovome, jedino SSP iz takozvane „bojkot opozicije“ ima solidne šanse da uđe u parlament (prema postojećem pragu za cenzus) dok se blizu te brojke kotira još i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Takođe, ovo istraživanje merilo je šta građani misle o bojkotu – tek sedam odsto birača smatra da je bojkot bio uspešan, odnosno da je oslabio Vučićeve naprednjake, dok 36 odsto njih kaže da je bojkot ojačao aktuelnu vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari