Bujanovac: Ministar inostranih poslova Albanije Cakaj počasni građanin 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

U Bujanovcu su danas odbornici lokalne vlasti, koju čine samo Albanci, podržali inicijativu da ministar inostranih poslova Albanije Gent Cakaj bude proglašen za počasnog građanina ove opštine.

Sednicu Skupštine opštine i ovog puta bojkotuju srpski odbornici.

Na današnjoj sednici je prva tačka bila inicijativa za proglašenje počasnog građanina te opštine ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja.

Albanski odbornici su podržali ovu inicijtaivu.

U obrazloženju inicijative, koju je potpisalo 26 odbornika, se navodi da je Cakaj doprineo “političkoj , ekonomskoj i socijlnoj stabilnosti ” Bujanovca.

Predsednik Skupštine Enver Ramadani je obrazložio da je “danas značajan dan za sve građane Bujanovca” i da je Cakaj pružio “podršku u sprovođenju evropskih ideja”.

On je rekao i da “u ime svih odbornika Skupštine opštine Bujanovac” potpisuje ovu inicijativu .

Konačnu saglasnost na odluku o proglašenju Cakaja za počasnog građanina opštine Bujanovac doneće inistarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu , tako nalaže zakon.

Cakaju albanski političari u Bujanovcu iskazuju zahvalnost zato što je odlučujuće uticao na formiranje jednoetničke vlasti, koju čine samo Albanci, u multietničkom Bujanovcu u kome nešto manje od polovinu ukupnog broja stanovnika čine Srbi i Romi.

Formiranjem nove vlasti Srbi i Romi su u opoziciji, a lokalna vlast ih je izbacila i iz svih skupštinskih tela.

Na dnevnom redu današnje sednice je i smena jedino dvoje direktora iz srpske zajednice u Sportskom centru i Biblioteci a na te pozicije će biti imenovani kadrovi Partije za demokratsko delovanje (PDD) na čijem je čelu bivši predsednik opštine Bujanovac, nekadašnji aktivista za ljudska prava, sada poslanik Šaip Kamberi.

Ako nadležno ministarstvo odobri ovaj predlog, Gent Cakaj će biti drugi počasni građanin opštine Bujanovac, posle predsednice JUL Mire Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari