Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je još u predizbornoj kampanji govorio da bi nestranačka ličnost s iskustvom u ekonomiji i javnim finansijama odgovarala političkom profilu budućeg premijera, što je sada i potvrdio odlukom da mandat poveri Mirku Cvetkoviću i negirao da je u DS oko mandarata bilo podela i raskola.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je još u predizbornoj kampanji govorio da bi nestranačka ličnost s iskustvom u ekonomiji i javnim finansijama odgovarala političkom profilu budućeg premijera, što je sada i potvrdio odlukom da mandat poveri Mirku Cvetkoviću i negirao da je u DS oko mandarata bilo podela i raskola.
– Nikada dosad nisam pominjao ni jedno ime – podsetio je Tadić u intervjuu Fonetu.
On je istakao da su i Bojan Pajtić i Vuk Jeremić bili, takođe, njegovi kandidati, napominjući da je odluku doneo posle pažljivih razmatranja i analiza, kako bi smanjio mogućnost greške. Sve ovo što se pojaviljivalo u javnosti proteklih dana je „bura u čaši vode“, bili smo lišeni nekih drugih tema, pa su ove „pomalo veštački podizane“, ocenio je Tadić.

Vučić veruje u koalicioni sporazum

Beograd – Generalni sekretar Srpske radikalne stranke i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić ponovio je juče da apsolutno veruje u koalicioni sporazum koji je sklopljen na nivou grada. Vučić je, povodom izjave predsednika Srbije Borisa Tadića agenciji Fonet da će vlast u Beogradu biti ista kao na državnom nivou, agenciji Beta rekao da SRS, koalicija oko socijalista i narodnjaci imaju precizan koalicioni sporazum. „Tadić ima pravo da izjavljuje šta hoće. Apsolutno verujem predsednicima gradskih odbora stranaka sa kojima je sporazum potpisan, kao i na reč predsednika SPS Ivice Dačića“, naglasio je Vučić. On je izrazio uverenje da će radikali, narodnjaci i SPS-PUPS-JS, 14. jula za kad je zakazana konstitutivna sednica grada, formirati vlast u Beogradu.

– Konsultovao sam se sa svim strankama, kao i unutar DS, posle čega sam doneo odluku, što je i ustavna odgovornost predsednika Srbije – dodao je Tadić.

Za Beograd važi isto što i za Srbiju

Govoreći o konstituisanju vlasti u Beogradu, Tadić je rekao da će princip po kojem je formirana većina u Skupštini Srbije biti primenjen i prilikom konstituisanja vlasti u glavnom gradu, i poručio da je nemoguće efikasno voditi Srbiju, ukoliko srce tog sistema nije u direktnoj koordinaciji sa Vladom i ako ne postoji ista struktura vlasti u Beogradu i u Republici. Upitan da li je to već dogovoreno sa SPS, Tadić je odgovorio da je rekao dovoljno i da „tiha voda breg roni“, zbog čega oko ovog pitanja ne bi trebalo praviti veliku buku, već sačekati rezultat.

On je kazao da je pitanje mandatara iznad stranaka i da nikada u prvi plan neće staviti svoju stranačku, u odnosu na državnu ulogu. Tadić je potvrdio da je u DS o mandataru vođena dinamična rasprava, ali je negirao da je bilo glasanja i podela „ko je za ovog, a ko za onog kandidata“.
– Nikakvog raskola i sukoba tu nema, ali će u DS uvek biti žive i žustre diskusije, posle koje slede odluke dobre za državu – istakao je Tadić.
Kako je ponovio, Pajtić, Jeremić, a iznad svega, Cvetković, sve vreme su bili samo njegovi kandidati, a ne neke grupacije ili dela DS.
Prema rečima Tadića, i Pajtić i Jeremić su bili izuzetno dobri kandidati, zbog čega i jeste imao ozbiljnu dilemu i dugo razmišljao.
Prvi zadatak premijera i Vlade biće da se konstituišu kao jedan tim i jedan organizam, naglasio je Tadić i objasnio da on nije bio za povećavanje broja ministarstava, ali da aspiracije rastu ako u vladi učestvuje mnogo stranaka.
Prema njegovim rečima, ministarstvo policije i odbrane imaće visok nivo odgovornosti. Tadić je ubeđen da će Dragan Šutanovac, za kojeg je rekao da je dosad odlično obavio posao u Ministarstvu odbrane, isto tako obaviti i buduće zadatke modernizacije Vojske i načina obuke.
On kaže da će veliki značaj imati i ministarstva finansija i pravde, koja će ubuduće voditi nestranačke ličnosti, dok bi ministarstvo za KIM trebalo da vode ljudi iz pokrajine. Ističući i važnost ministarstava za obrazovanje i nauku, ljudska i manjinska prava, trgovinu i poljoprivredu, Tadić je zahvalio Oliveru Duliću „na izvanrednom radu predsednika Skupštine“ i najavio da će on posao nastaviti u Vladi, gde će dobiti ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.
Sva personalna rešenja u novoj Vladi Srbije se znaju i njeno formiranje očekuje se sredinom ove nedelje, najavio je Tadić i odbacio prigovore da je bio popustiljiv prema SPS-u.
Predsednik Srbije je, povodom izveštaja o reorganizaciji Umnika, rekao da je generalni sekretar UN, našao tehničko rešenje koje pokušava da primeni, i upozorio da nastupaju nove teškoće i problemi.
Ban Ki Mun želi da iskoristi novu dinamiku, posle podrške koju je nedavno dobio od većine članica SB, ocenio je Tadić i saopštio da mu je zato nedavno uputio novo pismo i ponovio da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva rekonfiguracija Unmika, na osnovu odluke generalnog sekretara UN, već da je za to potrebna odluka SB.
– Ulazimo u nepovoljan proces, koji zahteva novi diplomatski angažman – rekao je Tadić.
Povodom formiranja Skupštine zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, Tadić je rekao da srpski narod na Kosovu ima pravo na svoje legitimne predstavnike.
– Ovo je nova situacija, posle nelegalnog proglašenja nezavisnosti KIM i Srbi imaju problem sa legalnošću institucija koje su tamo uspostavljene – objasnio je Tadić.
Zbog toga, prema njegovim rečima, Srbi imaju pravo da se institucionalno organiziju, ali na način koji ne sme da ugrozi njihovu bezbednost, ni bezbednost Albanaca, niti da destabilizuje napore Srbije da sačuva KIM u sastavu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari