– Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, sastao se u ponedeljak u Njujorku s ruskim i kineskim ambasadorom u UN.
Kako prenosi RTS, i Kina i Rusija podržavaju stav Beograda da bi pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije trebalo nastaviti.

– Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, sastao se u ponedeljak u Njujorku s ruskim i kineskim ambasadorom u UN.
Kako prenosi RTS, i Kina i Rusija podržavaju stav Beograda da bi pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije trebalo nastaviti. Koštunica je pre početka sednice SB razgovarao s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom koji je u ponedeljak još jednom izrazio punu podršku Ahtisarijevom predlogu i izrazio očekivanje da će SB voditi „konstruktivan dijalog“ o tom pitanju.
U Njujork je zbog sednice SB doputovao i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, ali do samog početka sednice i zaključenja ovog izdanja Danasa nije bilo poznato da li će on govoriti na sednici. Naime, Velika Britanija, kao predsedavajući SB u aprilu, insistira da se pored Martija Ahtisarija i Koštunice članovima SB obrati i Sejdiu, čemu se oštro usprotivila Rusija ističući da bi time „bio napravljen opasan presedan i prekršen ustavni okvir za Kosovo koji je proistekao iz Rezolucije 1244“, a prema kojem Kosovo na međunarodnoj sceni može predstavljati samo šef Unmika, javio je BBC. Međutim, Britanija i još neke članice SB pozivaju se na član 39 Poslovnika o radu prema kojem predsedavajući može pozvati bilo koga ko svojim izlaganjem može doprineti razjašnjenju teme o kojoj se raspravlja. Pre početka sednice bilo je nagovešteno da će se o tome glasati i izgledalo je da će stav Rusije ostati u manjini, čime bi Sejdiu dobio pravo na reč.

Džanlin: Kina protiv nametanja rešenja

Peking – Kina se protivi svakom nametnutom rešenju za Kosovo, ponovio je kineski stav nekadašnji ambasador Kine u Beogradu Pan Džanlin u razgovoru s ambasadorom Srbije u Pekingu Miomirom Udovičkim. Džanlin, koji je sada član Spoljnopolitičkog komiteta kineske Narodne političke savetodavne konferencije, ocenio je da jedino dijalog Beograda i Prištine može da donese pozitivne rezultate u rešavanju statusa Kosova. Pan, koji je bio ambasador u Beogradu za vreme bombardovanja NATO, rekao je da bi oduzimanje teritorije Srbije bez njene saglasnosti „predstavljalo flagrantno kršenje Povelje UN, međunarodnog prava i bilo opasan presedan za sve slične situacije u svetu“.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin najavio je da će predložiti upućivanje jedne misije SB koja bi otputovala na Kosovo i preispitala primenu Rezolucije 1244 u Pokrajini, kao i ispunjenje standarda međunarodne zajednice. Za to će, kako je rečeno, dobiti punu podršku Pekinga i još nekih članica SB.

Vordsvort: Nema odlaganja

Kraljevo – Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je juče novinarima u Kraljevu da „nema ništa“ od odlaganja rešenja problema Kosova, „jer što pre dođemo do rešenja kosovskog problema koje će razjasniti postojeću situaciju biće bolje“, rekao je Vordsvort .

Ahtisari je trebalo da o svom predlogu govori najverovatnije u zatvorenom delu sednice kojem prisustvuju samo predstavnici 15 zemalja članica. Današnji sastanak biće prilika za prve razgovore među zemljama članicama o budućnosti Kosova, ali na njemu neće biti doneta nikakva odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari