Čabradi: Ministru Trivanu treba dati sto dana 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ogromna ulaganja i izdvajanje iz državnog budžeta su pred Srbijom u procesu evropskih integracija i usklađivanju ekoloških propisa i uslova života sa onim koji važe u Evropskoj uniji.

Poglavlje 27 koje se bavi uređivanjem te oblasti još nije otvoreno, a, prema najavama nadležnih, to se najverovatnije neće dogoditi ove godine, već naredne. Prema njihovim najavama, takođe, Srbija će u narednom periodu morati da izdvoji najmanje od 10 do 13 milijardi evra u zaštitu životne sredine, a Vlada Srbije je u skladu sa neophodnošću za uređenjem ove oblasti oformila i Ministarstvo životne sredine.

Na njegovo čelo imenovan je kadar Socijalističke partije Srbije Goran Trivan, koji je tokom političke karijere i obavljanja funkcija u javnim preduzećima dva puta bio optužen za korupciju, ali je oslobođen zbog zastarelosti postupka.

Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke, ocenjuje za Danas da je formiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine toliko velika i značajna vest da su kadrovska rešenje u potpuno drugom planu. On ističe da su pred Srbijom ogromna ulaganja u zaštitu životne sredine i obezbeđivanje zdravijih uslova života, ali ukazuje na nužnost toga jer je, kako kaže, situacija katastrofalna.

– Naš jedini uslov za davanje podrške novoj vladi u razgovoru sa predsednikom Srbije, od pre nekoliko nedelja, bio je da se formira Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Toliko smo srećni jer to i učinjeno da se uopšte ne bih bavio kadrovskim rešenjem. Ja bih ministru dao sto dana, odnosno sačekao da vidim kakve će rezultate ostvariti – ističe sagovornik našeg lista.

Čistiji voda i vazduh, zdraviji uslovi života, prema rečima Čabradija, neće „pasti sa neba“, već su neophodna ogromna ulaganja.

– Kao što plaćamo porez državi, moramo da shvatimo da je neophodno plaćati i ekološki porez, koji će doneti dobrobit za sve građane – ističe predsednik Zelene stranke.

Upitan koliko je značajno, s obzirom na važnost uloge Ministarstva za zaštitu životne sredine, odnosno količine novca koje bi ono trebalo da distribuira, kadrovsko rešenje, odnosno da li stvara neprijatnost činjenica da je Trivan bio optužen za korupciju, Čabradi kaže da o budućem ministru ne bi toliko mogao da komentariše.

– Čitao sam o tome, kao i vi. Mandatarka sigurno ima dobre razloge zbog kojih ga je predložila na to mesto – zaključuje sagovornik našeg lista.

Podsetimo, Goran Trivan, ministar mladine i sporta u vladi Slobodana Miloševića (1991), uhapšen je 2001. zbog sumnje da je izvršio krivično delo „podstrekivanja“, čime je omladinski kamp „Karataš“ kod Kladova oštećen za 6,5 miliona dinara. Tada je bio na poziciji u JP „Srbijašume“. Taj slučaj je okončan tako što je Apelacioni sud je nekoliko godina kasnije potvrdio oslobađajuću presudu zbog apsolutne zastarelosti. Prema pisanju Istinomera, optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Trivan se teretio da je u toku 2000. podstrekao generalnog sekretara omladinskog kampa Đerdap Šimeta Čičkovića da iskoristi svoj položaj i obezbedi mu deo stana, površine 78 kvadrata u Beogradu. Trivanu je, kako je stajalo u optužnici, JP „Srbijašume“, u kojem je bio zaposlen, delimično rešilo stambene potrebe obezbeđivanjem jednog dela navedenog stana u površini od 70 m2, dok za kupovinu drugog idealnog dela istog stana nije imao novčanih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari