Čanak: Bojkot je u Vučićevom interesu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da pitanje Vojvodine mora da se drži otvorenim.

„Pitanje Vojvodine je pitanje koje mora da se drži otvorenim, Vojvodina je jedina šansa ove zemlje“, rekao je Čanak na tribini koalicije Vojvođanski front u Kikindi.

On je ocenio da je izborni sistem za vreme Slobodana Miloševića bio „50 puta bolji i pravedniji“ nego današnji, jer je imao više izbornih jedinica pa su u Skupštini Srbije bili zastupljeni poslanici iz svih delova zemlje.

„Sada je od 250 poslanika u Skupštini Srbije njih više od 90 iz Beograda“, naveo je Čanak i ponovio da bojkot izbora nije rešenje jer će za posledicu imati povećanje broja poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u parlamentu.

„Na izbore je 2016. godine izašlo 56 odsto ukupno upisanih birača. Na taj broj izašlih se deli 250 mesta u parlamentu. Od tih 56 odsto je 52 odsto dobio SNS i njihova koalicija, što znači da su od ukupnog broja upisanih birača dobili 26 odsto. Da bi dobili manje poslanika, treba povećati broj izašlih, a ako bojkotuješ i smanjiš izlaznost na izbore – SNS će dobiti više poslanika. Pošto će dobiti više, ko onda tu radi za SNS – mi koji hoćemo na izbore ili oni koji neće na izbore? Oni rade“, rekao je Čanak.

Dodao je da čim izgovori te argumente, bojkotaška opozicija kaže da on daje legitimitet „diktatorskom režimu“.

„Onda pitam: ako dajemo ovom diktatorskom režimu legitimitet, šta smo onda radili 2000. godine? Ovi su možda lopovi, a ako smo izašli 24. septembra 2000. godine na izbore, onda smo dali legitimitet ubicama koji su ubili Ćuruviju, Stambolića… naše drugove“, kazao je Čanak.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić rekao je da će Vojvođanski front napraviti dobar rezultat na izborima jer su se vojvođanske snage ujedinile.

Portparol LSV-a Aleksandar Marton ocenio je da situacija po Vojvodinu nije bila ništa bolja dok je pokrajinski premijer bio Bojan Pajtić.

„Bojan Pajtić i Igor Mirović su ista priča protiv koje se LSV i naši partneri u Vojvođanskom frontu moraju boriti, zato što svi oni koji imaju centrale u Beogradu su klasični centralisti, politikanti koji ne misle ništa dobro Vojvodini i politikanti koji se sete Vojvodine tek kada dođu ispred kompjutera, pišući na Tviteru“, rekao je Marton.

Odbornik LSV-a u Skupštini grada Kikinde Saša Homanov rekao je da se u tom gradu „nameštaju tenderi toliko očigledno“ da je, kada je lokalna samouprava kupovala vozilo za saobraćajnu policiju, tenderska dokumentacija zahtevala da na krovnom nosaču tog automobila piše „duster“, što je, inače, određeni tip vozila marke „dacia“.

„O fabrici vode se ponovo priča, jer pijemo jednu od najlošijih voda u Srbiji i plaćamo je papreno. Grad će se zadužiti šest miliona, a naša ideja je izgradnja fabrike vode iz rudne rente. Kada bi Gasprom plaćao po zakonu, mi bismo za godinu ili dve sami mogli da napravimo tu fabriku vode bez dinara zaduživanja“, poručio je Homanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari