Čanak: Dačić da podnese ostavku zbog Miloševića 1

Sagovornici Danasa komentarisali su u današnjem broju našeg lista sve učestalije izjave koje imaju za cilj političku rehabilitaciju Slobodana Miloševića.

Zoran Živković

predsednik Nove stranke

U nedostatku bilo kakvih novih političkih ideja takve izjave se plasiraju sa namerom da prikriju promašaje vlasti naprednjaka i socijalista. Iz tog razloga oni sada izvlače iz hiljadu i neke stranice presude navodne dokaze o Miloševićevoj nevinosti. Slobodan Milošević je najveći zločinac u modernoj istoriji Srbije i on i njegov režim ne zaslužuju nikakvu rehabilitaciju.

Milutin Mrkonjić

počasni predsednik Socijalističke partije Srbije

Slobodanu Miloševiću nije ni potrebna politička ili bilo koja druga rehabilitacija. On je to dokazao u Haškom tribunalu gde je pre svega branio srpski narod. On je ubijen kao patriota i heroj Srbije. Ja sam predložio predsedništvu SPS-a da predloži gradskim strukturama da Slobodan Milošević dobije spomenik na trgu Dimitrija Tucovića i da po njemu bude nazvan jedan gradski bulevar.

Jelena Milić

direktorka Centra za evroatlantske studije

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je nedavno prijavio Srbiju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog neispunjavanja obaveza za koje postoje zakonske osnove, što je poznato Dačiću. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je morao i da zna da je ta lažna informacija o navodnoj Miloševićevoj nevinosti plasirana od strane Putinovog trola i morao je da zna zvaničan stav Haškog tribunala o tom pitanju. Ovo je namerna i teška provokacija i prema njoj mora da se odredi Vlada Srbije i premijer Vučić pošto takve izjave nisu u skladu sa proklamovanom spoljnom politikom zemlje. Ovo ne bi moglo da bude urađeno bez Vučićeve podrške, a ukoliko jeste – on to mora momentalno da osudi.

Vesna Pešić

sociološkinja

To je jedan od najvećih skandala koje sam čula u poslednje vreme. To je Dačić sam izmislio pošto tako nešto nigde ne piše, a pritom je i nemoguće da bilo ko posthumno bude oslobođen optužbi. Meni se čini da Ivica Dačić svojim izmišljotinama prati Vučića koji konstantno izmišlja nove skandale. Dačić je ovom izjavom dokazao da ne bi mogao da bude ni šuster, a kamoli ministar spoljnih poslova.

Pavel Domonji

politikolog

Mislim da priče o rehabilitaciji Miloševića nisu toliko usredsređene na samog Milioševića, koliko na njegove epigone u današnjoj politici. U toj priči o rehabilitaciji bi trebalo tražiti interese aktuelnih političara, a ne Miloševića. Ti interesi današnjih političara diktiraju priču o rehabilitaciji, a ne sama ideja rehabilitacije politie Miloševića, koja ne može da se rehabilituje. Iluzija je očekivati da je ako nešto moguće.

Nenad Čanak

predsednik LSV

Nema zločinačkih naroda. Zločinačke mogu biti samo politike i ideologije. Sa naroda i država se skida kolektivna odgovornost time što beskompromisno raskidaju sa nosiocima zločinačke politike. U Srbiji se danas radi upravo suprotno. Sramotni su pokušaji novoizabranih ministara da falsifikovanjem i neistinitim tumačenjem prošlosti opravdaju svoje učešće u politici rata i nasilja, tako što će sve nas, čitavo društvo, identifikovati sa zločinačkom politikom. Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog rehabilitacije zločinačke nacionalističke prošlosti poziva društvo da digne svoj glas i zatražimo smenu ministara koji nas svojim skandaloznim ekstremističkim izjavama vuku u mračnu i sramotnu prošlost. Izjave poput ovih ne smeju proći nesankcionisano, jer nam jasno govore da se oni koji su činili Miloševićevu ratnu mašineriju ni najmanje nisu pokajali ili promenili i spremni su da ponove ista nepočinstva ako im to dopustimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari