Čanak: Formiraćemo Evropski blok 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će ta stranka, kao i koalicija regionalnih i manjinskih stranaka Vojvođanski front kojoj pripada i LSV, formirati Evropski blok kako bi aktuelni režim u Srbiji imao pravu alternativu.

„Formiraćemo u Srbiji Evropski blok sa svima koji hoće da se bore za Evropu, sa svima koji imaju ideju da je život u Evropi ipak život vredniji života nego biti ruska gubernija. Formiraćemo ga zato da bi ovaj režim imao pravu alternativu“, rekao je Čanak na tribini Vojvodjanskog fronta u Sremskoj Mitrovici.

Dodao je da se predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić „ne može zaobići zdesna“, već se mora pobediti „boljom idejom i pokazivanjem da možemo bolje“.

Čanak je kazao da je Vojvodina devastirana, da je manje od šest odsto površine pod šumama, da su kanali zagađeni, a rezerve nafte i gasa ispražnjene.

„Naftna industrija Srbije je data za tepsiju ribe Rusima da oni ne daju Kosovo. Kako su uspeli da ga ne daju? Sve je to bila priča za malu decu da šačica lopova iz Beograda napuni džepove pričajući veliku priču glasajte za nas da se ne bi vratili radikali, pa ih onda oni sami vrate na vlast“, rekao je Čanak.

Poručio je da građaniam Vojvodine ne treba gospodar, već oni treba da odlučuju šta će sa sobom i sa svojim resursima.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da su Hrvati postali „najomraženiji narod“ u Srbiji, a da takvoj slici ničim nisu doprineli.

„Pre nekoliko dana je u Novom Slankamenu razbijeni prozori i oštećena vrata na Hrvatskom domu, preksinoć je osudjeni ratni zločinac na jednoj promociji knjige ne samo verbalno nego i uz nasilje pokušao posvedočiti da još uvek u Srbiji i takvi ljudi mogu činiti šta hoće sa vrlo snažnim porukama koje nisu dobre kada su u pitanju pripadnici hrvatske zajednice“, naveo je Žigmanov.

Predsednik Vojvodjanske partije Aleksandar Odžić rekao je da Vojvodina mora da se probudi jer je to jedini način na koji se može zaustaviti njeno propadanje.

„Važno je da ponovo Vojvodjani upravljaju životom i politikom u Vojvodini, jer samo mi ili najbolje mi znamo koji su naši problemi. Niko iz Beograda. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju“, poručio je Odžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari