Čanak: Nema opravdanja za državu koja toleriše Šešelja 1Nenad Čanak Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak poručio je danas da ta stranka „nije i nikada neće zaboraviti zlo koje je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj posejao 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima i od kojeg je branila svoje komšije“ i dodao da „nema orpavdanja za državu koja toleriše Šešelju da se vraća na mesto svoga zločina“.

„Nema opravdanja ni za državu koja krši Zakon o izboru narodnih poslanika i ne oduzima Šešelju poslanički mandat, jer je on osuđeni ratni zločinac. Svakom svojom izjavom i pljuvanjem mrtvih, od Zorana Đinđića do Dejana Anastasijevića, pretnjama i odvratnim vređanjem političkih protivnika, Šešelj iz dana u dan samo dokazuje da je i dalje ono što je bio – zagađenje u javnom životu Srbije i njenih građana“, naveo je Čanak u saopštenju.On je podsetio je da su miting Srpske radikalne stranke i Šešeljev govor u Hrtkovcima 1992. godine označili početak „progona i nasilnog iseljavanja hrvatskog, ali i drugog nesrpskog i opozicionog stanovništva u više od 20 mesta u Sremu“.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove 11. aprila 2018. godine izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca te 1992. godine.

Čanak je ocenio da je velika šteta što Šešelju nije suđeno u Srbiji i za „sva druga zla koja je priredio toj zemlji i njenim građanima tokom devedesetih godina prošlog veka“.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila i biće tu da insistira na tome da se i to dogodi“, naveo je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari