Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da poseta novoizabranog predsednika Republike Tomislava Nikolića predsedniku Rusije Vladimiru Putinu „pokazuje da će Srbiju skupo koštati to što ga je izabrala za predsednika, jer on traži način da Srbiju skrene sa evropskog puta“.

„Nikolić Tomislav, koji još nije ni položio zakletvu kao predsednik Srbije, požurio je da Putinu kaže da je put Srbije ka EU dalek i neizvestan, što ne čudi od čoveka koji je u trenucima iskrenosti najavljivao da će Srbija biti crna mrlja na evropskom tepihu“, saopštila je stranka Nenada Čanka, koja veruje da je razgovor Putina i Nikolića bio „razgovor predsednika Rusije s jednim provincijskim gubernatorom“.

LSV „grubo falsifikuje“ posetu Tomislava Nikolića Moskvi, a napadi na novoizabranog predsednika Republike su „ključni pokazatelj da se DS i njeni sateliti još nisu pomirili sa izbornim porazom i voljom naroda“, navodi se u saopštenju kojim su naprednjaci odgovorili Ligi. „Kriminal i korupcija na najvišem nivou postali su zaštitni znak Srbije u režimu Borisa Tadića i Nenada Čanka“, tvrdi SNS, ističući da su to pravi razlozi zbog kojih Srbija još nije u EU, „a ne reči novoizabranog predsednika“.

Na marginama kongresa vladajuće Jedinstvene Rusije, u subotu u Moskvi, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin razgovarali su petnaestak minuta pred novinarima, a onda nastavili sastanak iza zatvorenih vrata.

„Uveravam vas da će saradnja Srbije i Rusije teći progresivno. Uveravam vas da je Srbija partner Rusije na Balkanu… Srbija je na putu ka EU. To je dalek i neizvestan put. Mi ćemo uređivati zemlju po pravilima koja postoje u EU“, rekao je tom prilikom Nikolić, kao i da „Srbija neće biti u NATO“.

Putin je, uz lične čestitke, novoizabranom srpskom predsedniku poželeo da „ostvari sve ono što je obećao srpskom narodu“. „U tome možete računati na pomoć Rusije“, istakao je Putin i dodao da ruska javnost zna kakav je stav i odnos Tomislava Nikolića prema Rusiji. 

Patrijarh Kiril čestitao novom predsedniku

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika. „Primite moje tople čestitke na izboru za predsednika Srbije. Rezultat glasanja bio je dokaz visokog stepena poverenja naroda u Vas… Ruska crkva tradicionalno posvećuje veliku pažnju odnosima sa Srbijom na različitim poljima. Naši narodi dele zajedničku veru, zajedničke vrednosti i zajedničku istoriju. Uvek se iskreno radujemo uspesima naše srpske braće i sestara i saosećamo sa njihovim teškoćama“, navedeno je u čestitki, objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari