Čankova kandidatura smanjuje šanse Vučiću 1Foto: Medija centar

Što je veći broj predsedničkih kandidata, pogotovo građanske opozicije, teže će biti Aleksandru Vučiću, ako odluči da se kandiduje, da pobedi u prvom krugu.

To ukazuje za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, stranci u kojoj postoje mišljenja da bi njihov lider Nenad Čanak trebalo da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima.

Ipak, istraživači javnog mnjenja sa kojima je Danas razgovarao ne slažu se sa Kostrešovim zaključkom i ukazuju na to da je rezervoar glasova na koji računaju građanski kandidati mali i da je loše da se deli na više osoba, kao i da bi ti novoizašli kandidati mogli da glasaju za Vučića.

Prema njegovim rečima, računica je jasna.

– Ukoliko, na primer, na izbore izađe 1.000 ljudi, za pobedu u prvom krugu neophodno je osvojiti 50 odsto plus jedan glas. To je 501 glas. Međutim, ako se kandiduje Čanak i na izbore zbog njega izađe još deset ljudi, dakle biće 1.010 izašlih i za pobedu u prvom krugu biće potrebno 506 glasova. Ali tih novih pet glasova više za pobedu, Vučić neće moći da očekuje od tih novoizašlih, već će morati da ih traži među svojim biračkim telom ili glasačima Jeremića, Jankovića ili Šešelja. To će međutim biti vrlo teško jer su ti glasači već opredeljeni – objašnjava Kostreš. On zaključuje da veći broj predsedničkih kandidata, pogotovo građanskog dela opozicije, povećava izlaznost i otežava pobedu Vučića u prvom krugu.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da se ne bi složio sa Kostrešovom tezom da veći broj kandidat građanske opozicije koristi opozicionim kandidatima a šteti Vučiću. Čak misli da bi to bilo od koristi za Vučića.

– Loše posledice više kandidata su da se inače mali rezervoar glasova onih koji podržavaju DS, SDS, DJB, LDP, LSV i ostalih manjih stranaka deli na više kandidata i druga posledica je loša poruka koja se šalje onima koji su ipak očekivali da će građanska opozicija doći do zajedničkog stava. Ipak, više kandidata ne mora nužno da znači katastrofu. I tu bih mogao da se složim sa Kostrešom, a to je da bi ti kandidati samo uz dobru aktivnu i motivišuću kampanju mogli da izvedu na birališta one koji su neopredeljeni ili pak one koje su proteklih godina bili apstinenti i time doprinesu većoj izlaznosti na kojoj bi neko od njih mogao da profitira odnosno ima šanse za drugi krug. Ta povećana izlaznost bi možda mogla da nadomesti činjenicu da se građanska opozicija nije dogovorila – objašnjava Klačar.
Srećko Mihajlović, sociolog i istraživač Demostata, za naš list navodi da Kostreš u svojoj opservaciji previđa jednu banalnu stvar.

– Ako izađe iole više kandidata, mnogi od tih kandidata glasaće za Vučića – kratko je rekao Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari