Čarapić: SBB ima 55 odsto učešća na tržištu, a Telekom 15 1Foto: Stanislav Milojković

“Komisija za zaštitu konkurencije Srbije , prema ocenama Evropske komisije, među najboljim komisijama je u Evropi, a najbolja je na Zapadnom Balkanu…

Sa nama sarađuju najveće institucije, a jedna od njih je federalna animonopolska služba Ruske federacije, a ovih dana planiramo potpisivanje memoranduma o saradnji sa kineskom komisijom koja predstavlja moćnu instituciju“, rekao je predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović, predstavljajući izveštaj o radu ove Komisije pred poslanicima Skupštine Srbije.

Tokom rasprave poslanici vlasti najveću pažnju posvetili su Draganu Šolaku i njegovom sticanju monopola, ili bar dominantnog položaja nad medijima u Srbiji .

Obradović je podnoseći izveštaj naveo da je zadovoljan rezultatima koje je Komisija postigla u 2018. godini i da zbog dobrog rada, što se tiče Komisije, nema prepreka za otvaranje Poglavlja o pridruživanju sa Evropskom unijom. Navodeći da se Komisija finansira iz taksi na izdata rešenja, Obradović je rekao su oni ostvarili suficit od 243 miliona dinara, od čega je 140 miliona dinara preneto u budžet Republike Srbije.

Obradović je rekao i da je Komisija analizirala i tržište maloprodaje, a da nije mnogo urađeno kada je reč o javnim preduzećima, navodeći da JP ne poznaju dovoljno oblast zaštite konkurencije i da prave mnogo grešaka. Naveo je i da se u saradnji sa Pravosudnom akademijom vrši obuka sudija, koje takođe ne poznaju u dovoljnoj meri oblast zaštite konkurencije.

Milorad Mirčić, poslanik Srpske radikalne stranke ocenio je da konkurentnost mora da se sprečava tako što će za početak biti vraćene carine na poljoprivredne proizvode.

”Gde to ima da ulazite slobodno na tržište”, naveo je Mirčić, upitavši zbog čega smo dozvolili da Agrokor, kroz Merkator, Frikom, Ideu, postane monopolista, ili kako se dogodilo da Filip Moris i Britiš Tabako uspostave monopol odmah nakon 5. oktobra.

“Zaista ne mogu da shvatim da 55 odsto tržišnog učešća koje ima Šolakov SBB nije ni monopol, ni dominantni položaj na tržištu, a 15 odsto tržišnog učešća koje ima Telekom kao kablovski operater j monopol. Možete li vi to nama da objasnite taj monopol”, pitala je poslanica vladajuće većine Ana Čarapić koja je optužila Šolaka i Đilasa da su svojevremeno pokušali da unište Telekom koji je u tom trenutku zapošljavao 13 000 radnika, a sve da bi ostavrili monopol.

Ona je ocenila da je i danas njihov jedini i najveći problem što ne mogu da sruše Aleksandra Vučića neistinama koje iznose na N1, koji po svim analizama nema nikakvu gledanost.

Medijskim monopolom pozabavio se i Marijan Rističević, poslanik vladajuće koalicije zatražio je od Komisije za zaštitu konkurencije i REM-a da stanu na put Draganu Đilasu i Draganu Šolaku koji okupljaju oko tv 20 kanala saedištem u Luksemburgu.

Muamer Zukorlić, poslanik Stranke pravde i pomirenja kao jasan primer nepotojanja zaštite konkurentnosti naveo je prasku finansiranja državnih univerziteta i nefinansiranja privatnih. To je, porema njegovim rečima, tipičan primer nelojalne konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari