Čedomir Jovanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Smatram je direktno odgovornom za sudbinu Ivana Stambolića (bivši predsednik Srbije, ubijen 2000. godine) i Slavka Ćuruvije (novinar, ubijen 1999. godine), za ekstremno nasilje koje je obeležilo poslednje godine Miloševićevog režima. Ne zaboravljam Stambolića, Ćuruviju i Zorana (Đinđića, premijer Srbije ubijen 2003. godine). Otišla je (Marković) jer je znala šta će biti“, kazao je Jovanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kao nekadašnji istaknuti funkcioner DOS-a (Demokratska opozicija Srbije), koalicije koja je srušila sa vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine, Jovanović je učestvovao i u pregovorima o njegovom hapšenju 2001.

Mirjana Marković preminula je pre tri dana u Moskvi gde se nalazila od 2003. godine, kada je napustila Srbiju. Milošević je preminuo 2006. godine u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, koji mu je sudio za ratne zločine.

Predsednica Jugoslovenske levice, biće sahranjena u Srbiji u subotu, 20. aprila, najverovatnije u 15 časova, potvrdio je za Danas Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-a.

Povezani tekstovi