Ćehaja: Formiranje ZSO je bezbednosni rizik 1

“Uopšteno gledano, ne postoji nijedan značajan pokazatelj nestabilnosti u severnom delu Kosova. Broj incidenata je smanjen u poređenju sa brojkama iz 2011. i 2012. godine.

Ipak, istina je da se situacija može munjevitom brzinom izmeniti na tom području, ali i širom Kosova. Prema mom mišljenju, politička nestabilnost na Kosovu može da se pretvori u bezbednosni problem”, navodi za Danas Florijan Ćehaja, izvršni direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije iz Prištine, komentarišući učestale tvrdnje pojedinih beogradskih medija o mogućoj destabilizaciji severa Kosova.

Ćehaja ističe da „pritom ima na umu bezbednosne rizike koje se odnose na demarkaciju sa Crnom Gorom. Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, naš sagovornik konstatuje da „odluka o formiranju zajednice srpskih opština može takođe da se pretvori u bezbednosni problem“, kao i da je „opozicija dobro pripremljena za to“.

– Iako je potrebno da Kosovo sprovede u delo sporazume postignute u Briselu, uključujući i onaj o ZSO, bezbednosni rizik može da bude smanjen jedino nekom „velikom šargarepom“ ili međunarodnom garancijom da Srbija neće odigrati destruktivnu ulogu u vezi sa Kosovom, poručuje Florijan Ćehaja.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji rekao je juče da Srpska lista nije postavila nikakve uslove u zamenu za podršku sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, kao i da eventualni uslovi ne bi bili prihvaćeni, preneo je FoNet. „Srpska lista je izuzetno pozitivna u parlamentu, nijedan uslov nije postavljen meni kao predsedniku Skupštine i u isto vreme nijedan uslov neće biti prihvaćen“, kazao je Veselji.

Naredna sedmica kosovskog parlamenta biće održana 22. septembra, ali se ne očekuje da na dnevnom redu biti ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Kosovska opozicija se već mesecima protivi usvajanju tog sporazuma, koji je preduslov da zvanični Brisel da „zeleno svetlo“ za viznu liberalizaciju za Kosovo. Samoopredeljenje, najveća opoziciona stranka na Kosovu, smatra da je demarkacija sa Crnom Gorom „štetna za Kosovo“ jer se zasniva „samo na katastarskim mapama, a ne i na ranijim kartama“, odnosno tvrdi da će na taj način Kosovo izgubiti deo teritorije, što negira kosovska vlada.

Veselji: Nema rata

Odgovarajući na pitanje prištinskih novinara da prokomentariše izjavu Albina Kurtija da je 1. septembra, kada je zbog nestabilne političke situacije pitanje demarkacije skinuto s dnevnog reda parlamenta, „izbegnut rat na Kosovu“, Kadri Veselji je kazao da je „rata na Kosovu bilo 1990-ih“. „Ako neko nije mogao da se dokaže tih godina, neka zaboravi na rat zauvek“, istakao je predsednik Skupštine Kosova.

Mićun: Nemam Fejsbuk

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta i osnivač DS, obavestio je javnost da nikada nije imao svoj profili na društvenoj mreži Fejsbuk. „Svi profili koji na ovoj društvenoj mreži postoje pod mojim imenom lažni. Na tim profilima se, potpuno neovlašćeno s moje strane, objavljuju moje navodne izjave i komentari što je zloupotreba ove društvene mreže i mog imena. Radi se o gruboj krađi identiteta“, navodi Mićunović u pisanoj izjavi. „S obzirom da nema načina da preko Fejsbuka izdejstvujem ukidanje ovih lažnih naloga, prinuđen sam da ovim putem obavestim javnost o tome“, dodaje on. „Građanima i članovima DS je poznato da sam uvek sve svoje stavove iznosio javno, jasno i da sam uvek čvrsto i uvereno stajao iza njih, a to ću nastaviti da činim i ubuduće. Komentari povodom izbora u DS i pojedinim kandidatima koji su na ovim lažnim profilima poslednjih dana plasirani kao moji, potpuno su lažni“, ističe Mićunović.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari