Demokratska stranka još nije spremna da pokrene inicijativu i povede javnu raspravu za usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o osudi genocida u Srebrenici. Reč je o rezoluciji koju su usvojile sve članice Evropske unije, kao i sve države Zapadnog Balkana, zaključno sa Crnom Gorom 10. jula ove godine, sa izuzetkom Srbije.

– Naše političko rukovodstvo je više puta osudilo zločine koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije i odredilo se prema zločinu koji se dogodio u Srebrenici. Ispitivanje odgovornosti pred sudovima i okončanje saradnje s Haškim tribunalom je u tom smislu najvažnije, kaže za Danas Jelena Trivan, portparolka DS. Na pitanje da li bi usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici izrazilo na jasan način političku volju i proevropsku orijentaciju vladajuće elite, Trivanova odgovara: „U ovom trenutku ne znam da li bi trebalo usvajati deklaraciju.“

– Poruka, naravno, mora biti jasna – da mi osuđujemo zločin u Srebrenici. O Rezoluciji EP možemo da razgovaramo, da otvorimo javnu debatu. Lično, mislim da smo već dovoljno uradili u tom pravcu, ali verovatno bi i pokretanje tog pitanja doprinelo učvršćivanju našeg stava, kaže Trivanova. Na konstataciju da su sve članice EU i zemlje regiona to već učinile, Trivanova napominje da je Srbija, takođe, „jedina zemlja čiji se predsednik pojavio na obeležavanju godišnjice tog zločina i izvinio se“.

– Sumnjam da postoji većina u Narodnoj skupštini i da bismo mogli da usvojimo Rezoluciju naredne godine, do 11. jula kada se obeležava Dan sećanja na žrtve srebreničkog genocida, upozorava za Danas Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije i funkcioner SVM. On izglasavanje Rezolucije ocenjuje kao važan aspekt suočavanja s prošlošću i procesa evropske integracije.

– Ne znam da li je realno da srpski parlament u skorije vreme usvoji taj dokument. To zavisi od DS, jer ukoliko bi oni pokrenuli tu inicijativu, mislim da bi ishod bio usvajanje, smatra Varga.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS u srpskom parlamentu, kaže za Danas da skupština treba da osudi sve zločine, pa i ono što se dogodilo u Srebrenici.

– Međutim, selektivan izbor prilikom osude zločina ne može biti dobar. Mi smo narod koji je zločin osetio na svojoj koži, mi smo neposredno involvirani i zbog toga se nalazimo u specifičnoj situaciji, za razliku od ostalih evropskih naroda. Osuda zločina mora obuhvatiti sve, a ne izdvajati pojedinačne slučajeve, ističe Aligrudić i zaključuje da bi „ispalo kao da se samo Srbi kaju za počinjena dela tokom rata“.

SPS: Nikada to nećemo podržati

– Nikada nećemo podržati dokument koji bi klasirao ratni zločin kao veći ili manji. Svi ratni zločini biće i od nas osuđeni, ali nijedan pojedinačno, što znači da takav dokument nikada neće dobiti našu podršku. Spremni smo da učestvujemo u stvaranju dokumenata koji će osuditi sve zločine, rekla je ranije Danasu potpredsednica SPS i predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari