Smenjeno rukovodstvo i odbornici grada Priština s izmeštenim sedištem u Gračanici juče su protestovali ispred kancelarije Kosovskog okruga tražeći zvanično obrazloženje odluke Vlade Srbije o uvođenju privremenih mera uprave u gradsku skupštinu. Odbornici raspuštenih skupština grada Prištine i opštine Peći pošto prošlog četvrtka u Beogradu od Ministarstva za KiM i Vlade Srbije nisu dobili zvanično obrazloženje Vladine odluke od 2. aprila za koju tvrde da je politička i nelegalna, obratili su se Ustavnom sudu Srbije sa zahtevom da preispita njenu zakonitost.

Radovan Ničić, predsednik Skupštine grada Priština, kaže za Danas da su, osim žalbe Ustavnom sudu, koja je podneta prošlog petka, odbornici grada Prištine pokrenuli još dve inicijative: od Vlade se traži da preispita ovu spornu odluku, a od Skupštine Srbije da proveri zakonitost rada Vlade Srbije. Ničićnapominje da su legalno izabrani organi i odbornici grada Prištine dužni da „poštuju i štite zakone Srbije i izbornu volju građana, zbog čega do izjašnjavanja Ustavnog suda Srbije, ne mogu i neće predati vlast privremenim organima uprave“, koje je Vlada Srbije imenovala 2. aprila.

Dragomir Perić, srpski gradonačelnik Prištine, izjavio je za Danas da u obrazloženju Vladine odluke, objavljenom u Službenom glasniku, ne pominje nijedan od zakonom predviđenih razloga za uvođenje privremenih mera uprave, zbog čega smatra da je rečo političkoj odluci.

– Uvođenjem privremene uprave prete nam od konstituisanja skupštine grada, stalno šalju inspekcije, a nijedan nalaz inspektori nisu dostavili. Ministar Bogdanovićnapao nas je da smo potrošili 1.400.000 dinara za plate uprave i radnike javnih preduzeća, čiji je osnivačgrad Priština. Kad smo dokaze koji pokazuju da to nije tačno dostavili premijeru i ministru finansija, Bogdanovićje izjavio da smo taj novac potrošili za kafane i plate. Poslednju uplatu iz Ministarstva za KiM dobili smo 31. decembra prošle godine – kaže Perić.

Dragoslav Marinković, potpredsednik SO Priština, izjavio je za KiM radio iz Čaglavice da je „posle paušalnih odgovora Ministarstva za KiM i paušalnih razloga za uvođenje privremenih mera, očigledno se radi o falsifikatima i totalnoj nepravdi“. Marinkovićsmatra da „Vlada Srbije u dogovoru s još nekim pokušava da narod svede na beznađe, kako bi ga kasnije pripremila za kosovske izbore“.

Zvonimir Stević, državni sekretar Ministarstva za KiM, objašnjava za Danas da je jedan deo obrazloženja odluke Vlade Srbije objavljen u Službenom glasniku, a drugi se nalazi u predmetu – Aktu o predlogu za raspuštanje i obrazovanje privremenih organa uprave. Stevićtvrdi da je odluka doneta na osnovu uvida u rad lokalne samouprave – izveštaja budžetske i upravne inspekcije, a na predlog ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, Vladina odluka o uvođenju privremene uprave u Prištini i Peći većje stupila na snagu, a smenjeni odbornici imaju pravo da se žale Ustavnom sudu Srbije. Upitan šta će se dogoditi ako smenjena gradska i opštinska uprava u Prištini i Peći odbije da preda vlast, Stevićkaže da je to „stvar nadležnih organa“. On odbacuje optužbe da su smene u Prištini i Peći političke prirode i da su priprema za učešće Srba na kosovskim izborima. Stevićtvrdi da „nema prostora za manipulacije, jer je Vlada Srbije jasno rekla da ne prihvata Ahtisarijev plan i srpsko učešće na predstojećim kosovskim izborima“.

– Tačno je da plate kasne četiri meseca. Razlog je priprema jedinstvene baze podataka za 5.400 zaposlenih u lokanoj samoupravi na KiM. Problem će uskoro biti rešen i zaposlenima će uskoro biti isplaćene plate za januar i februar – najavljuje Stević.

Goran Arsić, načelnik kosovskog okruga, koji je prema navodima Bete juče bio u Beogradu, tvrdi da niko ne razmatra zahtev radikala da se preispita odluka o uvođenju privremenih mera i da je za danas zakazana primopredaja vlasti između dosadašnjeg rukovodstva i petočlanog veća. Arsićkaže da će zaposleni u Skupštini grada Priština primiti platu tek kad članovi privremenog veća provere spiskove radnika kako bi bila izbrisana imena onih koji su zaposleni posle juna 2007. On je naglasio da u Skupštini grada Priština zajedno sa javnim preduzećima i ustanovama ima više od 850 zaposlenih, a da je smenjena gradska uprava zaposlila više od 100 radnika.

Pećki odbornici neće predati vlast

Miloš Dimitrijević, predsednik novopostavljenog opštinskog veća u Peći sa sedištem u Goraždevcu, izjavio je za Radio Goraždevac da „privremeni organ opštine Pećjuče nije uspeo da izvrši primopredaju dužnosti, jer se bivši predsednik opštine Radojko Dunićnije pojavio“. Radojko Dunićpotvrdio je za naš list da su se i smenjeni odbornici DSS i NS iz Peći juče obratili Ustavnom sudu, tražeći da preispita zakonitost odluke Vlade Srbije o uvođenju privremene opštinske uprave. Dunić kaže da je za večeras zakazan sastanak odbornika koji, kako je najavio, neće predati vlast privremenoj upravi. Na izborima 2008. u opštini Pećkoalicija DSS-NS osvojila je 22, SPS-PSS 15 i DS šest mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari