Pošto Srbija traži da pregovori o statusu Kosova i Metohije traju sve do pronalaženja rešenja, portparolka Demokratske stranke Jelena Marković kaže da je onda besmisleno da u to vreme u državi stane politički život. Ona je novinarima u Skupštini objasnila da se DS zalaže za apsolutno poštovanje Ustavnog zakona, podsećajući da je poslednji rok za raspisivanje izbora 31.

Pošto Srbija traži da pregovori o statusu Kosova i Metohije traju sve do pronalaženja rešenja, portparolka Demokratske stranke Jelena Marković kaže da je onda besmisleno da u to vreme u državi stane politički život. Ona je novinarima u Skupštini objasnila da se DS zalaže za apsolutno poštovanje Ustavnog zakona, podsećajući da je poslednji rok za raspisivanje izbora 31. decembar.
– I dalje smatramo da bi ustavne rokove mogli da ispunimo i ranije, pošto je set zakona vezan za predsedničke izbore već pripremljen i da vrlo brzo može da uđe u proceduru. Da raspišemo prvo predsedničke izbore, pa izbore za lokalnu samoupravu. To treba da bude predmet konsenzusa, a ne rasprava. Bilo bi dobro da i opozicija bude saglasna s tim, kako bismo dobili stabilnost u državi i stabilne lokalne samouprave – naglasila je Markovićeva.
Iako je ocenio da je nemoralno govoriti o izborima i voditi kampanju u vreme kada se odlučuje o budućem statusu Kosova i Metohije, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić najavio je juče da radikali ni u kom slučaju neće bojkotovati izbore.
– Ako se odluče na takav bezuman korak i raspišu predsedničke izbore do kraja ove godine, mi izbore nećemo bojkotovati, jer ih nikada još nismo bojkotovali – rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije. Prema njegovoj oceni, za radikale bi bilo prihvatljivije da su izbori danas, jer bi izabrani predsednik imao vremena da se uključi u kampanju o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari