Čelnici 27 država EU i šest zemalja zapadnog Balkana na video konferenciji 1Foto: EPA-EFE/ HOLLIE ADAMS

Čelnici 27 država članica Evropske unije i šest zemalja zapadnog Balkana održaće danas video konferenciju na kojoj će, kako je najavljeno u Briselu, još jednom potvrditi evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope.

Video konferencija će, zbog proglašene pandemijw korona virusa, biti održana umesto sastanka na vrhu koji je bio predviđen 6. i 7. maj u Zagrebu, kome bi domaćin bila Hrvatska, kao članica predsedavajuća Unijom.

Predviđeno je da virtuelna konferencija početi u 16:30 i trajati do 19:30, a predsedavaće predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare Šarla Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Institucije Unije predstavljaće i šef evrodiplomatije Đozep Borelj, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, čelnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Europske investicijske banke i Veća za regionalnu saradnju.

Učešće na video-konfernciji potvrdili su su albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, kosovski predsednik Hašim Tači, crnogorski šef države Milo Đukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Očekuje se da će učesnici video-konferencije prihvatiti tzv. Zagrebačku deklaraciju, koj, kako je najavio Brisel, „još treba da potvrdi evroperspektiva zemalja zapadnog Balkana“.

„Evropska unija još jednom potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Zapadnobalkanski partneri su ponovili svoju privrženost evropskoj perspektivi kao svom čvrstom strateškom izboru“, navedeno je u nacrtu Zagrebačke deklaracije, čije izvode je prenela agencija Hina.

Na zahtev Španije, koja ne želi da učestvuje na sastancima na kojima se Kosovo pominje kao država, učesnici video-konferencije sedeće će ispred neutralne pozadine, a na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, izuzev imena i prezimena govornika.

Iz istog razloga, kako navodi Hina, u tekstu deklaracije se nigde ne navode ni imena država zapadnog Balkana niti se koristi izraz država, već se kroz cijeli tekst upootrebljava sintagma „zapadnobalkanski partneri“.

U tekstu se takođe nigdje ne spominje ni izrazi proširenje, članstvo, integracije. Nezavisnost Kosova ne prizanje pet zemalja članica Evvrospke unije – Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka i Španija, među kojima je Španija najglasniji protivnik priznanja kosovske nezavisnosti, konstatuje Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari