Centar za evropske politike: Ključno brzo pribavljanje novca za planirane ekonomske mere 1Foto: Pixabay/Rawpixel

– Napori Vlade Srbije da se podrži srpska privreda tokom trajanja epidemije COVID-19 nalaze se u završnoj fazi i brzo pribavljanje novca potrebnog za implementaciju planiranih ekonomskih mera sada postaje ključno, smatra saradnik Centra za evropske politike (CEP) Marko Obradović.

Podsećajući da su predstavnici izvršne vlasti, uz aktivno učešće ekonomske struke, veoma brzo izašli sa idejnim rešenjima ekonomskog paketa podrške privredi, Obradović je rekao da planirani mehanizmi omogućavaju vrlo jednostavnu i brzu implemenatciju mera.

„Sada je neophodno što pre pribaviti potrebna finansijska sredstva i implementirati mere uz istovremeno izmirivanje redovnih obaveza države na svim nivoima, a posebno obaveza javnih preduzeća“, rekao je Obradović.

Kako je dodao, za mesec dana trajanja krize višak likvidnosti od blizu milijardu evra koji je Srbija imala u budžetu skoro je u potpunosti iskorišćen i veoma je značajno da se dodatna sredstva obezbede što pre i u što većem obimu.

Prema Obradovićevim rečima, apsolutni prioritet mora biti obezbeđivanje likvidnosti iz eksternih izvora kroz     finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija u iznosu od oko 3,6 milijardi evra, bilateralne dogovore sa državama kreditorima u iznosu od oko 1,5 milijardi i emisiju obveznica na inostranim tržištima kapitala kada se ona stabilizuju u iznosu koji bi se odredio u zavisnosti od relativne cene/ročnosti zaduživanja.

Obradović smatra sa bi, ako bi se potrebna sredstva u većoj meri obezbedjivala unutar zemlje, došlo do većeg broja negativnih posledica.

On je rekao i da su od posebnog značaja najavljene, ali još uvek nesaopštene sektorske mere za one industrije koje će u dužem vremenskom periodu osećati značajan uticaj krize, poput turističke privrede, a naročito hotelijerstvo, ugostiteljstvo, turističke agencije, vazdušni saobraćaj, kao i delovi poljoprivrede, poput malih vinarija i specijalizovanih poljoprivrednih proizvodjača koji su direktno naslonjeni na te delatnosti.

„Sektorske mere bi morale sadržati komponentu prenosa socijalnih troškova sa preduzeća na državu, ohrabriti dogovaranje dužih rokova za moratorijum na dospele finansijske obaveze, ponuditi značajnije poreske olakšice, a naročito mere za podsticanje domaće turističke tražnje po prestanku zdravstvene krize“, istakao je saradnik CEP.

Obradović smatra i da mera podsticanja agregatne tražnje kroz podelu 100 evra svim punoletnim gradjanima može imati značajne pozitivne efekte u pokretanju ekonomskog ciklusa po prestanku zdravstvene krize i normalizaciji ekonomskih tokova, a deo utrošenih sredstava veoma brzo će se vratiti u budžet kroz poreze na potrošnju, primarno kroz porez na dodatu vrednost (PDV).

„Ova mera sa aspekta socijalne pravde ili političkog oportuniteta može biti upitna jer ne pravi razliku u materijalnom stanju stanovnika Srbije i sprovodi se neposredno pred izbore. Ipak, važno je naglasiti da ova mera nije instrument socijalne, već ekonomske politike, kao i da i druge demokratske države takodje ozbiljno razmatraju slične mere po prestanku zdravstvene krize“, rekao je Obradović. (Opširnije na euractiv.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari