Čepurin: Mogućnost za dublje uključivanje Rusije u dijalog o KiM 1Foto: Medija centar

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da mogu da se pojave mogućnosti da se Rusija „još dublje uključi“ u proces rešavanja kosovskog problema, ako takvi predlozi budu stizali, navodeći da se Beograd, kada je reč o Kosovu, nalazi pod „ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca“.

U autorskom tekstu za list „Politika“ od utorka, povodom Dana državnosti Rusije, Čepurin je naveo da Rusija i Srbija dosledno podržavaju jedna drugu povodom aktuelnih političkih pitanja, a da posebno mesto zauzima problem Kosova i Metohije.

„Moskva je bila, jeste i biće na strani Beograd. I to mnogo vredi. Naš stav ostaje nepromenjen – podržaćemo onu odluku koju će Srbija i srpski narod smatrati prihvatljivom za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor – Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244“, rekao je Čepurin.

Navodeći da se u poslednje vreme ponekad izvode paralele između Kosova i Krima, Čepurin je ocenio da je očigledno da su Krim i Kosovo dve potpuno različite priče.

„Makar zbog toga što je Kosovo bilo otrgnuto od Srbije bez poštovanja Deklaracije o međunarodnom pravu UN iz 1970. godine, dok se Krim odvojio u skladu sa načelima deklaracije“, kazao je čepurin.

Prema njegovim rečima, u oduzimanju Kosova od SRJ ključnu ulogu je odigrao spoljni faktor – direktan vojni udar NATO-a na Jugoslaviju.

„Pitanje Krima je zatvoreno definitivno. Krim je Rusija, a Kosovo je – Srbija. To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje“, rekao je Čepurin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari