Češki ministar: Proširenje Evropske unije treba da ide brže 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček je rekao danas u Beogradu da ta zemlja smatra da proširenje Evropske unije treba da „ide brže“ te da će u toku predsedavanja Portugala insistirati na tome.

„U toku predsedavanja Portugala želimo da pošaljemo nove impulse kada je u pitanju proces proširenja“, rekao je Petriček u Beogradu nakon sastanka sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem.

Dodao je da je Češka spremna da Srbiji prenese iskustva u oblasti evrointegracija.

Selaković je zahvalio češkim vlastima na „snažnoj podršci Srbiji na polju evropskih integracija“.

Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj i kulturno-prosvetnoj saradnji i razvoju turizma nakon pandemije korona virusa.

„Cilj našeg današnjeg susreta je održavanje dinamike i kontinuiteta političkog dijaloga koji postoji na svim nivoima“, rekao je Selaković novinarima.

Dodao je da će „dobre i tradicionalne prijateljske odnose“ potvrditi poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pragu 18. i 19. maja.

„Srbija je bila, jeste i biće spremna da Češkoj pruži podršku svake vrste u daljoj borbi protiv epidemije kovida-19 i svime što ta epidemija prouzrokuje“, rekao je on.

Godišnja razmena između dve zemlje je dostigla skoro 1,2 milijarde evra, naveo je Selaković i dodao da srpski izvoz u Češku uprkos pandemiji „pokazuje tendenciju rasta, a ne pada“.

Petriček je dodao da češke firme spadaju u vrlo značajne investitore u Srbiji koji su „podigli dobre osnove na srpskom tržištu“.

„Češka Republika je zainteresovana da sa Srbijom razvija saradnju u oblasti trgovine, u ekonomskim investicijama, strateškim sektorima kao što je železnički saobraćaj, navodnjavanje i drugi sektori“, rekao je Petriček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari