Posle jednonedeljne pauze, danas se u sudnicu vraćaju sedmorica oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, kao i šestorica bivših zvaničnika Srbije koji se terete za zločine protiv čovečnosti na Kosovu. Na oba suđenja u toku je dokazni postupak optužbe.
Tužilaštvo će ove sedmice, takođe, nastaviti sa izvođenjem dokaza na suđenju šestorici nekadašnjih lidera bosanskih Hrvata koji se terete za zločine počinjene u toku hrvatsko-muslimanskog sukoba u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini, kao i u postupku protiv generala Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, optuženog za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva.

Novi skup za podršku Šešeljevoj odbrani

Beograd – Srpska radikalna stranka održaće 24. februara međunarodni naučni skup posvećen odbrani lidera te stranke Vojislava Šešelja, povodom četvrte godišnjice njegovog odlaska u Haški tribunal, saopšteno je juče na pres konferenciji. Generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić rekao je da se na skupu u Beogradu, osim predstavnika SRS, očekuje i učešće oko 30 gostiju iz inostranstva. Vučić je najavio da će u Beograd doputovati ruski general Leonid Ivašov, tri deputata Ruske dume, advokat Kristofer Blek i brojni drugi advokati, istoričari i publicisti iz SAD, Kanade, Kine i drugih zemalja. Skup će biti održan u hali EXPO 21, a istog dana u 18 sati u toj hali biće održan i miting podrške Šešelju.

U petak će se održati rasprava o odmeravanju kazne Draganu Zelenoviću, bivšem fočanskom policajcu koji je pred kraj prošle godine priznao krivicu po sedam tačaka optužnice koja ga tereti za silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. Optužba je za Zelenovića predložila kaznu u rasponu od 10 do 15, a odbrana između 7 i 10 godina zatvora. Pretresno veće optuženom može da izrekne i znatno težu, ili blažu kaznu.