Uprava za imovinu Crne Gore demantovala je danas navode da od 1994. godine Crna Gora ne plaća vodu i struju za zgradu ambasade u Beogradu, poznatiju pod nazivom vila „Crnogorka“.

U pisanom saopštenju direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović naveo je da je tačno da Vlada Crne Gore koristi objekat u Užičkoj ulici, na Dedinju, ali da i plaća sve komunalne obaveze.

On je reagovao na izjavu advokata princeze Jelisavete Karađorđević Dušanke Subotić-Homen koja je za list „Politika“ rekla da se za vilu „Crnogorka“ ne plaćaju komunalije.

„Vlada Crne Gore je preuzela Vilu u Užičkoj br. 1 neopremljenu i od zaključenja ugovora snosi troškove njenog opremanja i održavanja. Netačni su navodi da Crna Gora ne plaća od 1994. godine ni struju, niti bilo kakve komunalne obaveze, tj. da besplatno koristi objekat,“ istakao je u saopštenju Šaranović.

On je naveo da je Uprava do 2006. godine, dok je funkcionisao platni promet između Crne Gore i Srbije, izmirivala svoje obaveze ispostavljanjem faktura na žiro račune tih javnih preduzeća, a da je kasnije preko poslovnih banaka prosleđivala fakture ambasadi koje je ona uredno izmirivala.

„Sve obaveze izmirene su zaključno sa poslednjom dobijenom fakturom, odnosno 31. martom 2013. godine“, izjavio je Šaranović.

Pitanje vlasništva nad vilom na Dedinju i njenog održavanja aktuelizovano pre nekoliko dana u medijima pošto je Agencija za restituciju, između ostalog, utvrdila da se Vlada izjasnila da se ne radi o rezidencijalnom objektu. Republičko pravobranilaštvo, međutim, tvrdi da je vila namenjena za smeštaj stranih predstavništava, dok je

– Sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije vode se bilateralni razgovori oko pitanja sukcesije imovine SFRJ, u kojima se pominje i vila “Crnogorka” – rekli su u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore. S druge strane, u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu da vila “Crnogorka” nije predmet sukcesije, jer nikada nije bila u vlasništvu SFRJ, već Srbije.

Agencija za restituciju vratila je nedavno princezi Jelisaveti i princu Aleksandru Karađorđeviću vilu u Užičkoj 1. Međutim, direktor te agencije Strahinja Sekulić kaže da se još ne zna kada će oni i moći da je preuzmu.

Sekulić je precizirao da je Agencija svoj deo posla završila, budući da su postojali jasni dokazi o naslednicima i da je objekat vratila u vlasništvo Jelisavete Karađorđević.

Sekulić je objasnio i da se taj objekat ne nalazi na spisku ambasada, jer u tom slučaju ne bi mogao da se vrati naslednicima, budući da su ambasade izuzete od vraćanja, kao i da nije predviđen za diplomatsko-konzularno predstavništvo.

 Vila “Crnogorka” je objekat od 875 kvadrata i u vlasništvu je Republike Srbije, a kraljevskoj porodici je oduzeta u avgustu 1947. godine, navodi RTS. Vilu je kupila majka princeze Jelisavete – Olga, početkom 1940. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari