CIK Kosova: Optuženi imaju pravo glasa 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ostalo je još dva dana za registraciju osoba van Kosova za glasanje na izborima, a još nije poznato da li će bivši pripadnici OVK, koji se nalaze u pritvoru u Hagu, glasati 14. februara, jer na to, prema stavu Centralne izborne komisije imaju pravo, prenosi Kosovo onlajn.

Specijalizovana veća Kosovu u Hagu omogućava zatvorenicima, uz odgovarajući zakonski okvir, ostvarivanje biračkog prava na predstojećim izborima, rečeno je iz Specijanog suda za Koha ditore.

Advokat Artan Ćerkini rekao je da bi sud trebalo da kontaktira Centralnu izbornu komisiju, ukoliko među optuženima ima zainteresovanih i omogući im da glasaju na vanrednim izborima 14. februara.

Zatvoreniku ni pod kojim uslovima ne može biti uskraćeno pravo glasa, jer je priznato Ustavom Kosova, koji u članu 45 predviđa da svaki građanin ima aktivno i pasivno biračko pravo, rekao je Kerkini.

Centralna izborna komisija nema dilemu oko prava glasa optuženih pred Specijalnim sudom Kosova sa sedištem u Hagu.

Svi oni protiv kojih je Specijalni sud podigao optužnicu i nalaze se u Hagu, prema Zakonu o opštim izborima na Kosovu, mogu glasati kao birači van Kosova. Rok za registraciju birača izvan Kosova počeo je pre šest dana i završava se 21. januara 2021. godine u 18 časova, saopštila je CIK.

Pred Specijalnim sudom u Hagu Hašim Tači, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i Saljih Mustafa terete se za ratne zločine , dok su Hisni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi za zastrašivanje svedoka i kršenje tajnosti postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari