CIK Kosova potvrdio liste za vanredne parlamentarne izbore 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova potvrdila je danas izborne liste za vanredne parlamentarne izbore koji su zakazani za 14. februar.

Vrhovni sud Kosova odbio je juče deo žalbe pokreta Samoopredeljenje (PS) koja se odnosi na kandidaturu lidera PS Aljbina Kurtija i Aljbuljene Hadžiu, ali je potvrdio kandidature Ljiburna Alijua i Ljabinote Demi Murtezi.

Kurti i Hadžiu neće biti deo izborne liste PS i njihova mesta na listi ostaće prazna.

Veće Vrhovnog suda delimično je prihvatilo žalbu Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i naložilo CIK da potvrdi kandidaturu Šemsedina Drešaja, dok je drugi deo žalbe odbijen.

U obrazloženju suda o prihvatanju žalbe za Šemsedina Drešaja navodi se da je reč o pogrešnoj proceni trogodišnjeg roka (zabrane kandidovanja osobe koja je u tom periodu bila osudjena na krivično), jer je dan održavanja izbora vreme kada prestaje taj rok, u ovom slučaju 14. februar 2021. godine.

Vrhovni sud je kao neosnovane odbio žalbe Socijaldemokratske inicijative Kosova, Aškalijske stranke za integraciju (PAI) i Nove demokratska stranke.

CIK je odlučio da na izbornu listu Aškaljiske stranke za integracije vrati dva poslanika, kojima je shodno odluci Vrhovnog suda prestala zabrana učešća na izborima, kao što je bilo i u slučaju poslanika ABK Šemsedina Drešaja.

Posle odluka Vrhovnog suda nezadovoljna strana može uložiti žalbu Ustavnom sudu Kosova, ali je teško verovati da će ona proizvesti bilo kakav pravni efekat imajući u vidu da su sve institucije odgovorne za izbore postupale prema presudi Ustavnog suda.

Na osnovu trenutne baze podataka Centralne izborne komisije za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu koji su zakazani za 14. februar prijavljeno je 178.000 osoba iz dijaspore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari