CIK Kosova završila proveru valjanosti glasova iz dijaspore 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je danas da je završen postupak procene 43.500 paketa sa glasačkim listićima iz dijaspore i da je prihvaćeno 53.600 glasačkih listića, a odbijeno je 20.400.

Portparol CIK Valjmir Eljezi izjavio je da su odbijene koverte osoba koje nisu registrovane kao glasači izvan Kosova, zatim osoba koje se nisu prijavile kao glasači izvan Kosova u roku jer nisu ispunjavale zakonske kriterijume, a bilo je onih koji su poslali po dva glasačka listića ili koverti koje su poslali neidentifikovani glasači (grupno glasanje) kao i glasova osoba sa nevažećim ličnim ispravama.

Eljezi je kazao da očekuju da će tokom dana bi završeno prebrojavanje glasova na 552 glasačka mesta, a sutra započeto brojanje 31.500 uslovnih glasova i 2.800 glasova osoba sa posebnim potrebama.

Posle toga sledi brojanje glasova pristiglih poštom iz dijaspore.

Eljezi je rekao da očekuju da će sledeće nedelje biti proglašeni konačni rezultate prevremenih parlamentarnih izbora kako bi posle toga stranke i kandidati koji su nezadovoljni rezultatom, mogle da se žale Izbornom panelu i Vrhovnom sudu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari