CIK BiH: Osuđivanom Radunu oduzet mandat 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Centralna izborna komisija (CIK) BiH oduzela je mandat poslaniku u Skupštini Livanjskog kantona i srpskom delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dušku Radunu jer je pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, izjavila je danas Srni portparol Komisije Maksida Pirić.

Prema njenim rečima, CIK je prestanak mandata Radunu, poslaniku Srpske napredne stranke (SNS), utvrdio postupajući po odredbi Izbornog zakona BiH.

Pirić je podsetila da je na odluku CIK moguće uložiti žalbu. Ako odluka CIK postane pravosnažna, Radunovo mesto u kantonalnoj skupštini i Domu naroda Parlamenta FBiH trebalo bi da bude dodeljeno prvom sa liste SNS, a to je Aleksandar Štrbac.

Radun je od 2015. do 2018. godine bio načelnik opštine Bosansko Grahovo, a presudom Opštinskog suda u Livnu osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Sud u Livnu presudom je odredio da Radunu bude oduzeto 23.530 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima. Radun je platio još 24.000 KM jer je zatvorsku kaznu zamenio novčanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari