Cilj posete - procena situacije na terenu 1Foto: PETER STEFFEN/EPA

Visoka delegacija Evropskog parlamenta posetiće Beograd i Prištinu 27. i 28. februara, kako bi se upoznala sa političkom situacijom i ocenila odnose EU sa Srbijom i Kosovom, saopšteno je juče iz EP.

Dolazak sedmočlane delegacije najpre je u razgovoru za Danas prošle sedmice najavio Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju EP.

Kako je saopštio EP, evroposlanici će se susresti sa političkim liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa narodnim poslanicima, predstavnicima opozicije i civilnog društva. „Cilj posete je procena političke situacije na terenu i razmatranje aktuelnih odnosa Srbije i Kosova sa EU, uključujući uzajamno dogovorene reforme i dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU“, poručeno je iz Brisela.

Evropski parlament podseća da je 29. novembra usvojio rezolucije o Srbiji i Kosovu, u kojima je, između ostalog, izražena zabrinutost zbog nedostatka konsenzusa između različitih stranaka i sve veće političke polarizacije, „koje nastavljaju da negativno utiču na sprovođenje održivih reformi“, te da je zahtevan veći napor u borbi protiv široko rasprostranjene korupcije, borbe protiv „zarobljene države“ i političkog uplitanja.

„I u jednoj i u drugoj rezoluciji, poslanici EP su podržali dijalog pod pokroviteljstvom EU, kao okvir za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Iako uzimaju u obzir nedavnu debatu o mogućim razmenama teritorija između Srbije i Kosova, poslanici naglašavaju da etnički homogene države ne treba da budu cilj u ovom regionu i da bi bilo kakav budući sporazum bio prihvatljiv ukoliko je uzajamno prihvatljiv Srbiji i Kosovu i ako uzima u obzir sveobuhvatnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo“, ističe EP.

Uoči posete Beogradu i Prištini Dejvid Mekalister, koji će predvoditi delegaciju, izjavio je: „Sledeće sedmice Spoljnopolitički odbor EP šalje dve delegacije na Zapadni Balkan, što će, verovatno, biti poslednje dve misije ovog saziva Odbora. Zapadni Balkan je prioritet u spoljnoj politici Evropske unije… Izvan svega, potrebno je da ostvarimo dobrosusedske odnose između svih država u regionu, na osnovu nedavnog uspeha u Severnoj Makedoniji.“

Sastav delegacije

Pored Mekalistera, u delegaciji EP biće poslanici Elmar Brok, Nina Džil, Arne lic, Rihard Čarneški, Igor Šoltes i Jaromir Kohliček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari