Bez obzira na to što će parlamentarni izbori biti raspisani tek u četvrtak, većina parlamentarnih stranaka uveliko se dogovara o mogućim dobitnim predizbornim koalicijama. Međutim, kakve god bile predizborne koalicije nema sumnje da će DS, DSS i SRS biti stranke koje će presudno uticati na formiranje buduće vlade, s obzirom na to da je mala verovatnoća da će ijedna od ovih stranaka dobiti dovoljno glasova da samostalno sastavi novu vladu.

Bez obzira na to što će parlamentarni izbori biti raspisani tek u četvrtak, većina parlamentarnih stranaka uveliko se dogovara o mogućim dobitnim predizbornim koalicijama. Međutim, kakve god bile predizborne koalicije nema sumnje da će DS, DSS i SRS biti stranke koje će presudno uticati na formiranje buduće vlade, s obzirom na to da je mala verovatnoća da će ijedna od ovih stranaka dobiti dovoljno glasova da samostalno sastavi novu vladu.
Snežana Samardžić-Marković, ministarka omladine i sporta i predsednica Političkog saveta G17 plus rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su neformalni razgovori sa DS u toku i da bi DS mogla da bude stožer buduće koalicije“, ali je dodala da je G17 plus spremna da i samostalno izađe na izbore.

Dogovori i o ministrima

Potpredsednik SDP Munir Poturak izjavio je juče da je ova stranka „veoma zadovoljna rezultatima razgovora njenog predsednika Rasima Ljajića i predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića. „Ljajić i Tadić su postigli dogovor da u narednoj vladi Srbije SDP dobije jedno ministarsko mesto, četiri poslanika u skupštini u okviru liste DS i da u dvadeset gradova širom Srbije imamo predstavnike u lokalnim skupštinama gradova i opština“, rekao je on, a prenosi FONET.

O mogućim koalicijama nakon održavanja parlamentarnih izbora nije bilo razgovora s predsednikom Tadićem, rekla je Samardžić-Marković i dodala da se nije razgovaralo ni o mogućnosti da G17 plus učestvuje u Vladi u kojoj bi bila i DSS, ukoliko dođe do dogovora između te stranke i DS.
Na listi DS za predstojeće parlamentarne izbore biće predstavnici mnogih nacionalnih zajednica, rekao je juče u „Kažiprstu“ B 92 Bojan Pajtić, potpredsednik Demokratske stranke. Bilo bi dobro, rekao je on, da se tu nađe i G17 plus, zbog eventualnog rizika da ta stranka ne pređe izborni cenzus.
Prema njegovim rečima, predizborna koalicija još nije formirana, ali se razgovori vode sa nizom stranaka.
– Naš je interes da blok stranaka koje se zalažu, s jedne strane za evropske integracije, a s druge strane za teritorijalnu celovitost ove zemlje, bude što jači i da na kraju može da formira većinu u Skupštini Srbije – naglasio je Pajtić.
On je dodao da je Demokratska stranka Srbije „u političkom smislu prešla na antievropsku stranu“ i da je teško da će biti predizbornih koalicija sa DSS i na lokalnom nivou. Pajtić je rekao da predizborni savez DS sa LDP nije moguć, ali da lično smatra da posle izbora koalicija sa LDP ne bi bila neprihvatljiva, uz precizan koalicioni sporazum. DS, kazao je, nije promenila opredeljenje da „ne ide sa strankama Miloševićevog režima u koaliciju“.
Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija nastupiće zajedno na predstojećim izborima, izjavio je juče predsednik NS i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić.
– Premijer Vojislav Koštunica i ja smo se dogovorili da na izbore idemo zajedno – samo dve stranke. U kampanju krećemo odmah, a naš cilj je jaka, stabilna i celovita Srbija – rekao je Ilić agenciji Beta.
On je kazao da će ovih dana to biti potvrđeno i na sednicama glavnih odbora DSS i NS.
– Želimo da ono što smo radili u Vladi nastavimo i pripremimo se za buduću vladu. Naša politika je identična i već godinama sarađujemo odlično – istakao je Ilić.
U ovoj koaliciji neće biti mesta za Jedinstvenu Srbiju i Dragana Markovića Palmu, ali kako kaže Dubravka Filipovska, potpredsednica Nove Srbije, mesta će verovatno biti za jedno krilo SDPO Vojislava Mihailovića. Da je moguć dogovor potvrdio je juče i sam Mihailović i dodao da će, ukoliko pregovori ne uspeju, SDPO samostalno na izbore.
Koopredsednik Srpskog demokratskog pokreta obnove Veroljub Stevanović izjavio je juče da ta stranka neće ići u koaliciju sa NS jer joj „tu nije mesto“. Stevanović je agenciji Beta rekao da je SDPO sa svojih devet poslanika održao prethodnu vladu bez ikakvog interesa i zahteva, ali uz očekivanje korektnog odnosa posle izbora, što se nije dogodilo.
Novu priliku da preskoče prag Skupštine neće propustiti SPO, a o mogućem savezu ili samostalnom izlasku na izbore vrh stranke će odlučiti u narednih sedam dana. Sanja Čeković, potpredsednica SPO kaže za naš list da će se posle subotnje sednice Predsedništva tačno znati da li će SPO na predstojeće parlamentarne izbore izaći u koaliciji ili samostalno.
– Naš potencijal je veliki, budući da smo na prošlim parlamentarnim izborima osvojili 135.000 glasova – kaže ona.
U Pokretu snaga Srbije još nisu sigurni da li će u osvajanje cenzusa od pet odsto ići sami ili u koaliciji. Portparolka stranke Jadranka Tasić kaže za Danas da PSS intenzivno pregovara s jednom strankom demokratskog bloka, a ta stranka sigurno nije G17 plus. Romska partija, na čijem je čelu Srđan Šajn, sigurno će izaći na izbore i to možda kao deo „većeg korpusa stranaka“, a Unija Roma će se obratiti samo na adresu DS. Esad Džudžević, predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka pozvao je na zajednički nastup sve partije i organizacije koje okupljaju Bošnjake. Predložio je formiranje jedinstvene Bošnjačke izborne liste, po ugledu na stranke vojvođanskih Mađara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari