Ciljevi Srbije u gasnom sektoru povezivanje s regionom i diverzifikacija snabdevača 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Strateško opredeljenje Srbije je diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na Sedmom ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora (SGC Advisory Council), održanom onlajn.

Istakla je i da je Srbija spremna da bude aktivna učesnica u regionalnim i međunarodnim inicijativama i projektima za povećanje energetske bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi.

„Zbog svog geografskog položaja, Srbija ima potencijal da bude ne samo uvoznik prirodnog gasa, već i da ubrzanim razvojem transportnih i skladišnih kapaciteta aktivno doprinosi energetskoj bezbednosti regiona i učestvuje na regionalnom energetskom tržištu“, kazala je Mihajlović, prenelo je njeno ministarstvo.

Precizirala je zato planirano povezivanje gasovodnog sistema Srbije sa sistemima u susednoj Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, čime bi se omogućilo dopremanje prirodnog gasa i iz drugih pravaca i od drugih snabdevača, te veća energetska bezbednost i mogućnost bržeg ekonomskog razvoja čitavog regiona.

Mihajlović je naglasila da je Srbija od 1. januara obezbedila diverzifikaciju pravaca snabdevanja puštanjem u rad gasovoda „Balkanski tok“, a sledi diverzifikacija snabdevača, koja jedino garantuje energetsku bezbednost.

„Prvi projekat koji će omogućiti povezivanje sa drugim snabdevačima prirodnim gasom jeste izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. Planirani kapacitet gasovoda Niš-Dimitrovgrad iznosi 1,8 milijardi metara kubnih, a vrednost investicije na teritoriji Srbije iznosi 85,5 miliona evra“, rekla je ministarka i dodala da je plan da radovi počnu u toku ove godine i da gasovod bude operativan do 2023. godine.

„Ovaj gasovod je važan jer će omogućiti povezivanje s drugim gasnim rutama i drugim snabdevačima, pre svega s gasovodima na trasi Južnog gasnog koridora – gasovodima TANAP i TAP, sa LNG terminalima u Grčkoj, a nakon završetka projekta Istočni Mediteran, biće omogućeno i snabdevanje iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela“, navela je Mihajlović.

„Verujem da zajedno, kroz saradnju i povezivanje država od Balkana do Bliskog istoka i Kaspijskog regiona, kroz uključivanje privatnog sektora i uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, možemo napraviti značajne iskorake na obezbeđivanju veće sigurnosti i stabilnosti snabdevanja prirodnim gasom“, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari