Eksplozija bombe ispred stana novinara Dejana Anastasijevića izazvala je burne reakcije javnosti. Anastasijević je poznat novinar koji se specializovao za pisanje o kriminalu i ratnim zločinima. Njegovi analitički tekstovi često su ukazivali na pozadinu društvene krize u kojoj se Srbija već deceniju i po nalazi.

Eksplozija bombe ispred stana novinara Dejana Anastasijevića izazvala je burne reakcije javnosti. Anastasijević je poznat novinar koji se specializovao za pisanje o kriminalu i ratnim zločinima. Njegovi analitički tekstovi često su ukazivali na pozadinu društvene krize u kojoj se Srbija već deceniju i po nalazi. Anastasijević je javno svedočio u Hagu, na suđenju Slobodanu Miloševiću, i izneo svoja saznanja do kojih je došao u svojoj novinarskoj praksi.

Tadić: Nema opraštanja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je bombaški napad „akt najviše državne opasnosti, jer pokušaj ubistva novinara nije samo pucanje na javnu reč već napad na državu“. Tadić je prilikom posete redakciji lista Vreme rekao će od MUP i Vlade zahtevati „istragu i akciju na najvišem mogućem nivou“. Predsednik je dodao da svako ko pokuša da ubije novinara mora biti najstrože kažnjen. „Reakcija države mora biti najjača moguća. Podsetiću da ovakvi pokušaji zločina jesu i pokušaji da se Srbija vrati u devedesete godine i u vreme rata“, rekao je Tadić. On je naveo da je „danas meta napada bio Dejan Anastasijević, pre nekoliko godina Slavko Čuruvija, a u međuvremenu je ubijen premijer Zoran Đinđić“. „Ali mi ni po koju cenu ne možemo odustati od izgradnje demokratskog društva Srbije. Moramo da branim pravo ljudi na slobodno mišljenje i na život, ali da bismo to uradili i da bismo izgradili normalnu evropsku državu, svako ko je pokušao da ubije novinara, čoveka, građanina, mora da bude najstrože kažnjen“, poručio je Tadić i dodao „da nema opraštanja“.

– Bombaški napad na moj stan nije napad samo na mene, već čin terorizma uperen protiv društva i države. Ovo je napad na profesiju i sve ljude koji slično misle. Pretpostavljam da je napadač neko kome sam svojim istupima duže vreme išao na živce, pa je odlučio da je reaguje posle mog gostovanja u emisiji „Kažiprst“ na televiziji B92 – ocenio je Anastasijević na konferenciji za novinare koja je održana odmah nakon ovog nemilog događaja u redakciji nedeljnika „Vreme“.

Koštunica: Vlada će uraditi sve što je potrebno

Vlada Srbije najoštrije osuđuje bombaški napad – rekao je u subotu predsednik Vlade Vojislav Koštunica. On je napomenuo da je istog jutra razgovarao sa ministrom policije Draganom Jočićem o preduzimanju svih mera da se počinilac ovog bombaškog napada što pre pronađe i adekvatno kazni“, navodi se u izjavi Koštunice. Predsednik Vlade je naveo da mediji u Srbiji imaju „potpunu slobodu izražavanja, ali da je od najveće važnosti da svi novinari imaju i punu bezbednost“. „Vlada Srbije će uraditi sve što je potrebno da se u punoj meri ostvari bezbednost svih novinara u Srbiji“, naveo je Koštunica.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković naglasio je da bombaški napad predstavlja pokušaj ubistva, a da je posebna brutalnost u celom slučaju to što je izvršen napad na porodicu koja je bila u stanu. On je naglasio da postoje indicije da je napad povezan sa profesionalnim radom Dejana Anastasijevića, jer je nepoznata osoba u četvrtak, pozvala redakciju nedeljnika raspitujući se za informacije o njemu i njegovom prebivalištu. Žarković je istakao da ohrabruje činjenica da je policija pokazala „dužnu pažnju“. Po njegovim rečima, ministar policije Dragan Jočić je redakciji Vremena kazao da imaju određene tragove.

LDP: Blokada kao znak protesta

Aktivisti Liberalno-demokratske partije (LDP) blokiraće danas u podne na pet minuta saobraćaj u 165 opština u Srbiji u kojima LDP ima odbore povodom bombaškog napada na novinara „Vremena“ Dejana Anastasijevića, najavio je predsednik te partije Čedomir Jovanović. „Saobraćaj će biti blokiran u znak protesta protiv politike koje je od Srbije napravila društvo u kojem nije poželjno slobodno misliti i društvo u kojem pojedinac zbog svog stava treba da strepi za svoj život. U Beogradu će protest biti održan na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša.

Napad na porodicu Anastasijević osudili su predsednik i premijer Srbije, kao i novinarska udruženja, predstavnici političkih partija i nevladine organizacije, ističući da je potrebno što pre otkriti počinioce tog dela.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije osudilo je napad i ocenilo da je to bio napad na slobodu mišljenja i izražavanja kojim se podrivaju temelji demokratije. „Stavovi koje je Anastasijević izražavao pomogali su i pomažu u afirmaciji istine, posebno u sferi najtežih oblika kriminala, uključujući i ratne zločine“, saopštilo je Tužilaštvo. Portparol Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Tomo Zorić je izjavio da je ovaj „nasilni akt istovremeno i znak upozorenja da moramo biti još odlučniji u borbi protiv svih oblika kriminala koji ugrožava osnovne vrednosti demokratije“.
G17 Plus ocenjuje da će rasvetljavanje tog slučaja biti test da li Srbija sedam godina posle 2000. godina ima državu koja je sposobna da zaštiti svoje građane od ubica i organizovanog kriminala i da li u Srbiji postoji sloboda govora i novinarstva. DSS smatra da „ovaj gnusni čin ne može i ne sme ugroziti slobodu javne reči i misli“. Za DS ovo je još jedan dokaz da u Srbiji „snage prošlosti ponovo dižu glavu, kao i da se na udaru, ne po prvi put, nalaze novinari koji hrabro govore o prošlosti i o zločinima koji su počinjeni“. LDP smatra da je napad nastavak „linčovanja svakoga ko drugačije misli u Srbiji ili se njegovi stavovi ne poklapaju sa političkim stanjem svesti režimskih ‘kvazi reformista’“. SPO je ocenio da napad na Anastasijevića „neodoljivo podseća na teror koji je protiv nezavisnih medija sprovodio režim Slobodana Miloševića“. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je najavio da će predložiti raspravu u Skupštini Srbije o zaustavljanju „fašizacije društva“.
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, poslanik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović i Socijaldemokratska unija (SDU) su istakli da država mora jasno staviti do znanja da će zaštititi one koji su spremni da svojim radom doprinesu suočavanju sa ratnim zločinima i izgradnji demokratskog, građanskog i evropskog društva“.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće je rekla da je pokušaj ubistva Anastasijevića samo jedan u nizu izuzetno loših događaja koji se u poslednje vreme dešavaju u Srbiji i dodala da smatra da su za njih odgovorni politički lideri i oni koji predstavljaju političku elitu. NUNS podseća da je prethodne sedmice obeleženo 13 godina od nerasvetljene smrti Dade Vujasinović i osam godina neuspešne policijske potrage za ubicama novinara Slavka Ćuruvije, kao i da policija već šest godina ne može da razjasni slučaj ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine.
Pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića osudilo je Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, asocijacija ANEM i Asocijacija medija.
Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je podsetila da se pre izvesnog vremana desio napad i na stan funkcionerke Građanskog saveza Srbije Vesne Pešić. „To je posledica političke klime u kojoj su svi koji smatraju da su suđenja način za prekid sa politikom Slobodana Miloševića na meti“, smatra Nataša Kandić. Saopštenja u kojim se osuđuje bombaški napad izdale su i NVO Žene u crnom, Jukom i Beogradski centar za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari