Tužilaštvo za ratne zločine trenutno priprema izveštaj o trgovini ljudskim organima nealbanaca sa Kosova tokom sukoba u Pokrajini 1999. za specijalnog istražitelja Saveta Evrope Dika Martija, potvrdio je za Danas portparol Tužilaštva Bruno Vekarić. Izveštaj će najverovatnije tokom naredne nedelje biti prosleđen ne samo specijalnom istražitelju SE, nego i OEBS-u i Savetu bezbednosti UN.

Prema pisanju britanskog Gardijana, Dik Marti će uskoro posetiti Beograd, Prištinu i Tiranu, zbog istrage o vađenju organa zarobljenih Srba i vojnika. Marti je rekao da je počeo da prikuplja podatke. Isti list tvrdi da će se Martijeva istraga verovatno fokusirati na kuću Merćima Katućija na severu Albanije u mestu Burel i da se u izveštaju forenzičara UN navodi da ima „veoma indikativnih dokaza“ da je bilo vađenja organa, kao i da su o tome dobijene izjave osam svedoka. Tužilaštvo za ratne zločine je od Tužilaštva Haškog tribunala dobilo značajne podatke. Kako je ranije najavljeno, proveravaju se navodi da su 1999. dva kamiona sa zarobljenim Srbima sa Kosova prevezena u Albaniju, gde su navodno ubijeni i sahranjeni u neregistrovane masovne grobnice.

 

Doris Pak zabrinuta za Vukčevića

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak podržala je juče rad Tužilaštva za ratne zločine. Ona je posebno interesovanje pokazala za aktivnosti Tužilaštva u progonu počinilaca ratnih zločina, saradnju tužilaštva sa Haškim tribunalom i tužilaštvima u regionu, ali i za saradnju državnih organa u okviru realizacije Akcionog plana. Pak je, saopŠteno je, izrazila zabrinutost za ličnu bezbednost tužioca Vladimira Vukčevića. Tužilac je upoznao Pak sa aktivnostima i istakao da su pretnje deo posla, ali da je važnija sve šira podrška građana Srbije procesuiranju ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari