CINS: Sporni zakup Mirovićevog lokala od strane Telekoma, istraga puna rupa 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Nepoznata osoba prijavila je u oktobru 2013. godine Agenciji za sprečavanje korupcije (tada Agenciji za borbu protiv korupcije) sumnjivi zakup u kom su učestvovali javni funkcioneri.

U anonimnoj prijavi piše da je državna kompanija Telekom Srbija oštećena sklapanjem ugovora o iznajmljivanju prostora u centru Novog Sada, konkretno poslovnici u Bulevaru Oslobođenja, jednoj od najprometnijih i najvažnijih poslovnih ulica u ovom gradu. Vlasnik prostora je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović, a u prijavi je izneta i sumnja da je u spornom poslu pomogla Jorgovanka Tabaković, danas guvernerka Narodne banke Srbije.

Mirović i tadašnji direktor Telekoma Draško Petrović su ugovor sklopili u januaru 2008. godine na neodređeno vreme, uz napomenu da Telekom ne može da ga raskine pre isteka 10 godina.

Cena po metru kvadratnom bila je 37,18 evra – ukupno dve hiljade evra mesečno.

U to vreme, Jorgovanka Tabaković je bila direktorka Telekomovog Sektora za logistiku za teritoriju Novog Sada i drugih gradova Vojvodine. Mirović i Tabaković su bili u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), koja je do izbora 2008. bila deo vlasti u Novom Sadu, a Mirović je imao i funkciju direktora Zavoda za izgradnju grada.

Krajem 2010. tadašnji direktor Telekoma Branko Radujko je sa Mirovićem zaključio aneks ugovora kojim je zakupnina smanjena na 1.700 evra. Radujko, koji je početkom godine postao direktor Uprave carina, odbio je da priča sa novinarima CINS-a.

Zakup možda i ne bi delovao sumnjivo da Miroviću novac nije isplaćivan pre nego što su prostorije bile spremne za korišćenje. Tako je Telekom novac za prvu godinu zakupa (2008) uplatio unapred, a uplate su se nastavile iako je tek u novembru 2010. godine, odnosno skoro tri godine kasnije, ova kompanija otvorila poslovnicu. Na taj način kompanija je Miroviću isplatila 66 hiljada evra (oko 6,3 miliona dinara) pre nego što je uopšte počela da koristi prostor.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je anonimnu prijavu pratio dvoipogodišnji predistražni postupak i, prema oceni stručnjaka, propusti u postupanju nadležnih organa, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom nedozvoljeno zaobišao Zakon o javnim nabavkama, čime se policija i tužilac nisu bavili. Jorgovanka Tabaković negirala je za CINS umešanost u sklapanje posla.

CINS je uspeo da potvrdi da je Mirović ovaj prostor izdavao najmanje do kraja 2016. godine, čime je prihodovao oko 192.000 evra (više od 20 miliona dinara). Nije poznato da li je poslovna saradnja i dalje u toku, ali Telekom Srbija nije menjala lokaciju ove poslovnice.

Ceo tekst pročitajte na protalu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari