CINS: Za sedam godina građani donirali SNS 764 miliona dinara, još toliko novca za SPS i DS 1Foto: Pixabay/stevepb

Građani, među kojima i partijski funkcioneri, su strankama nekadašnje i aktuelne vlasti – Demokratskoj stranci (DS), Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) za sedam godina dali oko 1,5 milijardi dinara vredne donacije, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

CINS je na svojoj internet stranici Cins.rs objavio da je polovinu te sume, oko 764 miliona dinara, prikupio SNS i to najviše 2017. godine kada su održani predsednički izbori u Srbiji.

Oko 215 miliona dinara strankama je stiglo od donatora sa prebivalištem u manje razvijenim ili devastiranim oblastima države, pokazuju godišnji finansijski izveštaji ovih stranaka koje je analizirao CINS.

Ove tri stranke su i od pravnih lica dobile više od 182 miliona dinara.

Od 1,5 milijardi dinara donacija koliko su u periodu od 2012. do kraja 2018. dobili DS, SPS i SNS, kao nosioci tadašnje vlasti, najviše novca ovim strankama dali su donatori iz Beograda – skoro trećinu odnosno oko 451 milion dinara.

CINS navodi da je tokom 2012. i 2013. DS skupio više novca i od naprednjaka i socijalista, ali se od 2014. situacija počinje da menja i prihodi demokrata od donacija počinju da padaju.

SNS je u sedam godina prikupio oko 764 miliona dinara, skoro koliko DS i SPS zajedno, s tim da treba napomenuti da ove dve stranke 2017. godine nisu imale svog predsedničkog kandidata već su podržale druge kandidate.

CINS navodi da su nenovčane donacije jedan od razloga da se Kruševac po vrednosti donacija nalazi tik uz Beograd i Novi Sad. To se desilo nakon što je 2017. godine SNS dobio na poklon prostorije na Novom Beogradu čija vrednost od oko 1,3 miliona evra prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, a koje je donirao Velibor Jovanović, odbornik SNS iz Kruševca, koji ga je sa konzorcijumom godinu dana ranije kupio za oko 250 hiljada evra, odnosno za pet puta manje novca.

CINS podseća i da SNS godinama koristi sličan mehanizam da bi finansirao svoje izborne ili redovne aktivnosti – hiljade ljudi uplaćuju identične iznose, nekada 19.000, nekada 40.000 dinara.

Analiza izveštaja SNS-a, DS-a i SPS-a pokazuje da je medijalna, odnosno realna središnja vrednost novčanih donacija po godinama najveća kod socijalista.

U 2014, 2015, 2017. i 2018. godini medijalna vrednost njihovih donacija bila je oko 200.000 dinara, a samo u 2018. godini direktor Javnog preduzeća Srbijagas, Dušan Bajatović, dao je 800.000 dinara SPS-u.

CINS navodi i da se po vrednosti prikupljenih donacija tokom predsedničke kandidature 2017. godine istakao Vuk Jeremić, odnosno da je Grupa građana „Moramo bolje“, koju je tada predvodio, u ovoj kampanji prikupila više od 223 miliona dinara kroz donacije fizičkih lica, a medijalna vrednost donacija u novcu bila je 615.000 dinara.

Pored donacija građana, stranke svoj rad i kampanju finansiraju i novcem od pravnih lica, pre svega kompanija.

Tako su u periodu od 2012. do 2018. godine SPS, DS i SNS od pravnih lica dobili ukupno nešto više od 182 miliona dinara.

SPS je dobio više od 92 miliona, DS više od 75 miliona, a SNS oko 14,5 miliona dinara.

Privatne firme su za kampanju Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda 2018. godine donirale 58 miliona dinara, a od tog iznosa skoro 40 miliona su unele kompanije u kojima je upravo on vlasnik, navodi CINS svom istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari