Sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić kaže za Danas da bi uvođenje vanrednog stanja u Srbiji dovelo do nesagledivih posledica po državni sistem, ugrozilo državu iznutra i dovelo do blokade institucija.
Kako objašnjava Čiplić, uvođenje vanrednog stanja, kako je to predložio predsednik parlamenta Tomislav Nikolić, zbog procene da je situacija u vezi s rešavanjem statusa Kosova izuzetno teška, dovelo bi do povrede Ustava.

Sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić kaže za Danas da bi uvođenje vanrednog stanja u Srbiji dovelo do nesagledivih posledica po državni sistem, ugrozilo državu iznutra i dovelo do blokade institucija.
Kako objašnjava Čiplić, uvođenje vanrednog stanja, kako je to predložio predsednik parlamenta Tomislav Nikolić, zbog procene da je situacija u vezi s rešavanjem statusa Kosova izuzetno teška, dovelo bi do povrede Ustava.

Stojković: Nema uvođenja vanrednog stanja

Kragujevac – Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je juče da nema nikakve priče o vanrednom stanju, te da je to demantovala i Vlada Srbije.

– Vlada je to demantovala i nemojte se uzbuđivati, jer nema nikakve priče o vanrednom stanju – rekao je Stojković. On je ocenio da je predsednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić verovatno hteo da istakne da u Ustavu Srbije postoji mogućnost uvođenja vanrednog stanja i dodao da je situacija na Kosovu vrlo teška i da osim predsednika države i parlamenta „nemamo drugih institucija“. Stojković je juče s predstavnicom novosadske firme HPS Mirjanom Oberknežev potpisao ugovor o početku radova na sanaciji zgrade u kojoj će biti smešten Apelacioni sud u Kragujevcu u vrednosti od oko 550 hiljada evra.

– Ukoliko vlada ne bude formirana u roku od 90 dana Skupština se raspušta i predsednik Srbije raspisuje izbore. Ne sme se učiniti ništa da bi se sprečila ova ustavna kazna takvoj Skupštini koja ne može da izabere vladu. Uvođenjem vanrednog stanja želi se sprečiti odredba koja govori o kazni Skupštine koja nije u propisanom roku izabrala vladu – naglašava Čiplić.
I kada bi Savet bezbednosti doneo odluku o nezavisnosti Kosova, kako navodi, „pitanje je da li bi to bila ta javna opasnost“, ali ona ne može postojati u trenutku kada SB Ujedinjenih nacija „o tome ne raspravlja“.
Čiplić ukazuje da se vanredno stanje proglašava kada javna opasnost ugrožava opstanak države i građana i da to samostalno radi Skupština Srbije, bez predloga Vlade.
– Mnogi događaji se mogu podvesti pod javnu opasnost koja ugrožava opstanak države. Svakako da je priča o ugrožavanju statusa Kosova nešto što se može podvesti pod ugrožavanje opstanka države. U tom slučaju Skupština Srbije samostalno, nije potreban ničiji predlog, većinom od ukupnog broja poslanika donosi odluku o vanrednom stanju, bez predloga Vlade – rekao je Čiplić.
On navodi kao zanimljivu mogućnost situaciju u kojoj parlament ne može da se sastane, onda nadležnosti Vlade u vanrednom stanju dobijaju predsednik Vlade, predsednik Srbije i predsednik Skupštine.
– Najopasnije je ono što se reguliše u članu 202 Ustava, a to je odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom stanju. Te mere bi se odnosile na ograničenje ili suspenziju određenih ustavnih sloboda i prava. Vanredno stanje se u ustavnoj teoriji naziva ustavna diktatura, odnosno na kratko vreme ustavom je dozvoljena predominacija izvršne vlasti – rekao je Čiplić.
On ističe da bi u vanrednom stanju Skupština mogla suspendovati pravo na slobodu, bezbednost, garancije o lišenju slobode, sve odredbe koje se odnose na trajanje pritvora, slobodu kretanja, pravo na jednaku zaštitu i pravno sredstvo, nepovredivost stana, zaštitu podataka o ličnosti, tajnost pisma, ograničena bi bila sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, udruživanja, okupljanja, izborno pravo, pravo na peticiju, a sve to bi bilo urađeno „samo da Skupština ne bude raspuštena i da ova vlada ostane na vlasti“.
U Ustavu Srbije navodi se da kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana Skupština Srbije većinom od 126 narodnih poslanika proglašava vanredno stanje koje važi najduže 90 dana. Po isteku ovog roka parlament ga može produžiti za još 90 dana. Parlament ne može tada biti raspušten, a po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajamčenih Ustavom koja prestaju da važe prestankom vanrednog ili ratnog stanja.
– Srpska radikalna stranka neće predlagati Vladi Srbije ni Skupštini Srbije uvođenje vanrednog stanja u državi – izjavio je za Danas potpredsednik SRS Milorad Mirčić.
On dodaje da se izjava predsednika Skupštine Srbije Tomislava Nikolića da bi parlamentarni izbori mogli da budu odloženi ako parlament proglasi vanredno stanje odnosila na zakonske i ustavne mogućnosti i naglašava da bi takav predlog parlamentu mogla da da samo Vlada.
Izjava predsednika parlamenta državnoj televiziji da bi vanredno stanje eventualno moglo da se proglasi na predlog Vlade Srbije zbog procene da je situacija u vezi s rešavanjem statusa Kosova izuzetno teška, pa u tom slučaju predsednik Srbije ne bi mogao da raspusti Skupštinu i raspiše izbore, izazvala je pravu buru na srpskoj političkoj sceni. Direktor Kancelarije za odnose s medijima Srđan Đurić negirao je da će Vlada predlagati uvođenje vanrednog stanja. Ni poslanici Demokratske stranke Srbije, niti Socijalističke partije Srbije, neće podržati eventualni predlog da se u Srbiji uvede vanredno stanje.
Šef poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić kaže za Danas da ta stranka nije dobila nikakav predlog radikala, a i kada bi ga dobila „to ne može da bude, to ne ide“, odnosno ne bi ga podržala.
– Rusija je zauzela jasan stav u vezi s Kosovom da Ahtisarijev predlog ne može biti apliciran na rezoluciju Saveta bezbednosti. Očigledno će se praviti rezolucija, mislim da u tom smislu interesi Srbije nisu ugroženi da bi se proglašavalo vanredno stanje – rekao je Aligrudić.
Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je za Danas da je ta stranka protiv uvođenja vanrednog stanja u Srbiji „bez posebnog razloga“.
– Srbiji je dosta vanrednog stanja. Imamo loša iskustva iz poslednjeg vanrednog stanja, kada je došlo do drastičnog kršenja ljudskih prava i zloupotrebe tog vanrednog stanja. Ili će biti dogovora o formiranju vlade, ili se ide na izbore. Nema trećeg – rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari