Dolazak grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u privatnu posetu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom božićnih praznika po gregorijanskom kalendaru predstavlja potvrdu „najbližih mogućih odnosa i poverenja između dveju zemalja.

To ocenjuju za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, povodom vesti da Cipras provodi Božić u Beogradu, na poziv Vučića.

Naši sagovornici kažu da odluka grčkog zvaničnika da sa porodicom provede taj praznik u Beogradu predstavlja i „važan signal srpskoj, grčkoj i međunarodnoj javnosti da su Srbija i Grčka veliki prijatelji i odani saveznici“.

„Posle šest i po decenija pauze, ove godine je ponovo uspostavljena veoma intenzivna saradnja Srbije i Grčke, o čemu govori i niz poseta grčkih političara Beogradu u poslednje vreme, uključujući predsednika države Prokopisa Pavlopulosa. Takođe, potpisano je sedam međudržavnih sporazuma, a prvi put u istoriji uspostavljen je Visoki savet za saradnju“, objašnjavaju diplomate.

Govoreći o srpsko-grčkim odnosima, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ukazuje za Danas da je za Srbiju važno regionalno povezivanje, ne samo na nivou „Zapadnobalkanske šestorke“, već i sa zemljama koje su članice Evropske unije.

– Između ostalog, uspešna saradnja sa usedima može doprineti bržem procesu integracija. Sa Grčkom se vidno intenziviraju odnosi u kratkom vremenskom roku, kako bilateralno tako i regionalno. Neki od problema mogu se zajednički rešavati, kao što je pitanje energetike. Uspostavljena kvadrilaterala – Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, može biti jezgro buduće saradnje unutar EU. Do relaksacije, verujem, došlo je jednim delom i kroz prizmu rešavanja pitanja imena Makedonije, kao dugoročnog problema koji je ostavljao prostor za regionalnu destabilizaciju. Konačno, s obzirom da se radi o privatnoj poseti, pretpostavljam da je uspostavljena lična prijateljska komunikacija, koja uvek može dalje doprinositi političkoj agendi, zaključuje sagovornica Danasa.

Podsetimo, Aleksis Cipras je prvi put posetio Beograd decembra 2014, na poziv Pokreta socijalista, u svojstvu lidera tada opozicione Sirize.

Sedmodnevni boravak

Grčki mediji ističu da Cipras prvi put boravi u privatnoj poseti drugoj državi otkako je pre dve godine postao premijer, kao i da je zajedno sa članovima svoje porodice Vučićev gost i da će u Beogradu provesti sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari