Cipras: Zabrinut zbog zvukova nasilja 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom određena „mapa puta“ kojom će dve zemlje još snažnije i čvršće da krenu u evropsku budućnost.

Grčka je prijatelj Srbije, zahvalni smo jer nije priznala nezavisnost Kosova i mi i sami znamo šta je nama činiti da sačuvamo mir i stabilnost u regionu. Nadamo se takvom stavu Grčke i ubuduće, istakao je Vučić.

Nastavićemo saradnju po pitanju migrantske krize i zahvalni smo na podršci Srbiji na evropskom putu, rekao je Vučić, prenosi FoNet.

Vučić je rekao da Srbija podržava učesće Grčke u Berlinskom procesu, jer je ona ključna zemlja na Balkanu i dobrodošla je da učestvuje u razgovorima o stabilnosti u regionu.

Mi smo imali mnogo političara u Srbiji koji su želeli da rešavaju sva svetska pitanja, a nismo rešavali ni svoje. Nisam od onih da rešava tudje probleme, niti nas neko ne zove. Mi imamo dobre odnose sa Grčkom, mala smo zemlje da bismo preuzimali na sebe ulogu da rešavamo svetska pitanja, naglasio je Vučić odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o ulozi Srbije u sporu Grčke i Makedonije.

Kako Fonet navodi Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je dogovoreno da se već na proleće u Solunu održi zajednička sednica dve vlade, jer je neprihvatljivo da sedam godina ne postoje susreti dve prijateljske zemlje na nivou premijera.

Trgovinska razmena Srbije i Grčke iznosi 377 miliona evra, a u 2016. godina kada stignu podaci za decembar biće za nijansu bolja. Želimo da izgradimo bolju prugu između Beograda i Soluna i sa naše strane imamo problem jer za prevoz tereta od Soluna do Budimpešte treba 49 sati, ukazao je Vučić.

Ukoliko to smanjimo do 2020. godine na ispod 30 sati, naše železnice zaradiće više stotina miliona evra, a želimo da putnički saobraćaj bude takav da za šest sati povežemo Beograd i Solun, dodao je Vučić. On je zahvalio grčkim investitorima, koji su u Srbiju uložili oko 2,2 milijardi evra, najviše u finansijskom sektoru.

I pored problema, rekao je Vučić, grčke banke u Srbiji nisu potkapitalizovane. Vučić je rekao da je Srbija počela da radi deo svoje pruge prema Nišu, ali ne brzinom kojom bi želela, dodajući da je situacija u budžetu bolja i da je to važan projekat.

Dobili smo potvrdu da je rast privrede bio iznad 2,8 odsto BDP, a januar žemo završiti sa rekornim suficitom. Velika je korist za nas da se povezujemo i time smo mi bliži Grčkoj, Bliskom Istoku, Severnoj Afirici. Povezivanje Beograda i Soluna ima za Srbe veliki značaj, kao i za Grke koji vole Beograd, rekao je Vučić.  

Cipras: Zabrinut zbog zvukova nasilja 2

Cipras: Da zbližimo zemlje savremenom železničkom mrežom 

Premijer Grčke Aleksis Cipras naveo da je razgovor za Vučićem bio konstruktivan i istakao da su narodi Srbije i Grčke povezani značajnim vezama, koje su zasnovane na poštovanju, prijateljstvu i solidarnosti, prenosi N1. 

„Postoje zajedničke tradicije, zajednički put u teškim istorijskim trenucima, naši narodi su se našli na istoj strani u Drugom svetskom ratu boreći se za ideale i vrednosti. Niko ne može da zaboravi, tokom teških muka sa kojima se susreo srpski narod tokom bombardovanja da se Grčka našla uz Srbiju. Pokušavamo da obezbedimo mir i stabilnost na Balkanu, poštujem želju Srbije da postane članica EU“, rekao je Cipras. 

Grčki premijer je naveo da je obeležavanje 150 godina diplomatskih odnosa dve zemlje povod kako bi se još više ojačali i naglasio da treba iskoristiti sve mogućnosti i kapacitete. U razgovoru sa Vučićem naročito je istaknuta ekonomska saradnja i njeno jačanje kako bi postala strateška. 

„Istakli smo činjenicu da za građane Srbije Grčka predstavlja značajnu turističku destinaciju. Organizovaćemo Savet za saradnju koji će prvi put zasedati u Solunu narednog proleća, razgovarali smo o infrastrukturi, energetici, značajan je plan za železničko povezivanje Beograda i Soluna, da zbližimo dve zemlje još više stvarajući savremenu železničku mrežu, koja će pružiti mogućnost i za robu da stigne brzo do Beograda“, naveo je Cipras. 

Premijer Grčke kaže da je bilo reči i o regionalnim dešavanjima, istakavši da se Balkan suočava sa svojim izazovima. „Zabrinut sam zbog zvukova nasilja i terorizma koji se javljaju u našem području, želimo stabilnost i napredak, budućnost Balkana mora da bude izgrađena na osnovama međunarodnog prava. Istakli smo ključnu ulogu Srbije za mir i stabilnost na ovom području. Treba da ojačamo dijalog vezan za izbegličko pitanje, da izbegnemo pojave kao one od prošle godine, da ne budu jednostrane radnje“, zaključio je premijer Grčke.

Nikolić: Dostignutih nivo bratskih odnosa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, poželevši doborošlicu, konstatovao da su bilateralni odnosi iskreni i priajteljski. Nikolić je naglasio da je istrajnost Grčke u nepriznavanju Kosova znak da su odnosi dve zemlje mnogo prevazišli prijateljstvo i dostigli nivo bratskih: „Naša istorija, vrednosti koje delimo i činjenica da nikada jedni druge nismo izneverili, kao i bliskost dva naroda, nas obavezuju da još snažnije i intenzivnije gradimo odnose u budućnost“.

Predsednik Vlade Grčke se zahvalio na lepim rečima i istakao da prisustvo predsednika Nikolića podržava bilateralne odnose i jača ih. Grčka ima želju da odnos Srbije i Grčke, posebno imajući u vidu istorijsko nasleđe, bude još snažniji i da dobije novu dimenziju, posebno u segmentu privrede.

Mihajlović: Zajednička komisija za železnicu 

Mnistarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović dogovorila je danas sa generalnim sekretarom za međunarodne ekonomske odnose grčkog Ministarstva spoljnih poslova Jorgosom Ciprasom da se formira zajednička komisija dve zemlje i Makedonije, čiji će glavni zadatak biti efikasniji železnički transport.

Cilj osnivanja radne grupe je bolja koordinacija i sprovođenje zajedničkih aktivnosti tri zemlje na modernizaciji železnice i smanjenje zadržavanja vozova na granicama, kako bi se skratilo vreme transporta robe Koridorom 10, saopšteno je iz kabineta Mihajlović. „Modernizacija železnice je, uz završetak drumskog Koridora 10, prioritet Srbije u oblasti infrastrukture. Srbija i Grčka treba još bliže da sarađuju kako bi iskoristile mogućnosti Koridora 10 kao ključnog tranzitnog pravca u regionu“, rekla je Mihajlović.

Cipras je ocenio da postoji prostor da se dodatno unapredi ekonomska saradnja Srbije i Grčke, a to se odnosi i na povećanje robne razmene i na saradnju u oblasti transporta. Na sastanku je bilo reči i o grčkim kompanijama koje rade na izradnji drumskog Koridora 10 i o planovima Srbije za završetak radova na južnom i istočnom kraku ovog putnog pravca. Takođe je razmatrana i bilateralna saradnja u oblasti međunarodnog drumskog transporta, gde je predloženo da se u što kraćem roku održi novi sastanak Mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz, navodi se u saopštenju.

Dačić: Unaprediti saradnju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je imao odvojene susrete sa predsednikom Vlade Republike Grčke Aleksisom Ciprasom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom u sklopu dvodnevne zvanične posete grčke delegacije Srbiji.

Grčka strana je ponovila principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i reafirmisala snažnu podršku uGrčke udaljem procesu evropskih integracija Srbije.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da su u razgovorima obostrano konstatovani tradicionalno prijateljski odnosi, zasnovani na istorijskoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i izraženo uverenje da će ovi susreti doprineti intenziviranju dinamike političkog dijaloga zvaničnika dve zemlje.

Istaknuta je želja za daljim unapređenjem bilateralne saradnje i konkretizacijom projekata od zajedničkog interesa, naročito na ekonomskom i infrastrukturnom planu.

Takođe, razmenjena su i mišljenja o aktuelnoj situaciji u zemljama regiona Zapadnog Balkana, migrantskoj krizi, kao i o drugim temama od šireg međunarodnog značaja.

U razgovorima su razmotreni i modaliteti dalje saradnje u okviru regionalnih inicijativa i procesa, kao i u okviru međunarodnih organizacija.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju, prihvatio poziv da u prvoj polovini ove godine poseti Atinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari