Ćirić: Državni organi da ispitaju Šešelja i Nikolića 1Foto: Stefana Savić

Poslanici Skupštine Srbije nisu večeras prihvatili predlog Srpske radikalne stranke o formiranju Anketnog odbora za ispitivanje pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića.

Za taj predlog  glasalo je svega osamnaest poslanika, jedan je bio protiv, dok 152 poslanika nije glasalo.

Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS objasnio je novinarima da demokrate ne mogu da podrže Anketni odbor za utvrđivanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića na čelu sa Vojsilavom Šešeljem.

“Javnost Srbije dobro zna da je Šešelj, odlazeći dobrovoljno u Hag u janurau 2003. najavio krvavo proleće u Srbiji, da bi se posle dva meseca i desio atentat na Đinđića. Državni organi trebalo bi da ispitaju prvo ta saznanja o kojima je Šešelj pričao 2003. godine, a zatim je potrebno ispitati sve ono o čemu je dvadeset dana pred ubistvo Đinđića govorio sadašnji predsednik Tomislav Nikolić. Nikolić je na mitingu radikala izjavio da svi koji vide Zorana Đinđića mogu da mu poruče i podsete ga da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom”, naveo je Ćirić i dodao da naravno treba sprovesti sve one tužbene zahteve koje postoje.

Šef poslaničke grupe demokrata naveo je da se sva ova priča o formiranju anketnog odbora pretvara u novi politički atentant na Zorana Đinđića.

“Za nas je u svakom smislu, civilizacijskom, etičkomm, ljudskom i političkom smislu neprihvatljivo da na anketnom odboru insistira čovek koji je likovao nad ubistvom Đinđića, kriminalizujući njegovu prošlost”, istakao je Ćirić .

Još u samom startu ideju o formiranju Anketnog odbora odbacio je Čedomir Jovanović, lider LDP  koji je naveo da mu je morbidna ta ideja. On je naveo da ima dovoljno prostora da se ta istina istraži bez Šešeljvog uplitanja, jer on “koristi tu živu ranu koja postoji u našem društvu kako bi izbegao deo svoje odgovornosti za ono što je radio i kako bi s druge strane vodio obračune sa svojim političkim  protivnicima”.

I Vladimir Đukanović, poslanik SNS smatra da presuda već postoji i da su neki ljudi osuđeni za ubistvo.

”Ukoliko postoje neke nove činjenice i dokazi možda bi bilo najbolje da se najpre to prezentuje tužilaštvu. Nemam ništa protiv da o tome ovde razgovaramo ako anketni odbor zaista može da doprinese nekim novim okolnostima vezano za ubistvo premijera Đinđića da se i to sazna na anketnom odboru, a da se onda da tužilaštvu i da tužilaštvo nastavi da radi svoj posao”, naveo je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari