Ćirić: Ukidanje formule o usklađivanju "lomi" penzijski sistem 1Foto: DS

Na zajedničkoj konferenciji za novinare političkih stranaka koje čine Savez za Srbiju u republičkom parlamentu ocenjeno je da nisu prihvatljive predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i da ukidanje formule o usklađivanju penzija potpuno lomi penzioni sistem.

Konferenciji za novinare prisustvovali su lider Dveri Boško Obradović i funkcioneri Narodne stranke Miroslav Aleksić i Sanda Rašković Ivić, kao i šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić koji je rekao da nema odgovora na pitanje, a ni člana u izmenama zakona koji definiše način vraćanja oduzetih sredstava penzionerima, a procenjuje se da je to oko 200 miliona evra godišnje.

„Potrebno je da dobijemo predlog i od ministarstva finansija i od vlade o načinu i dinamici na koji će se vraćati ta sredstva. Stara devizna štednja morala je da se vraća 15 godina, potrebno je dakle definisati te uslove“, rekao je Ćirić i dodao da kada je reč o usklađivanju penzija više ne postoji sistemsko rešenje, nego se uvodi diskreciono pravo vlade da odlučuje o tome kako će se penzije usklađivati.
Rašković Ivić rekla je da će od naroda tražiti podršku za tri stvari – da se penzionerima vrate oduzeta sredstva, da se uspostavi formula za usklađivanje penzija dva puta godišnje, a ne da to bude „milostinja vlade“ i da se uvedu minimalne penzije koje bi se usaglašavale sa troškovima života i BDP-om dva puta godišnje,a Boško Obradović obavestio je novinare da će poslaničke grupe koje su u Savezu za Srbiju biti autonomne, ali da će zajednički nastupati kada je reč o temama za koje su postigli saglasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari