preko Turske, Bugarske i Makedonije – pre dva meseca stigle na Kosovo. Zbog tovara, za koji se sumnja da bi mogao postati radioaktivan pri uništavanju, zabrinuti su i Srbi i Albanci, to potresa i zvaničnu Prištinu i lokalne vlasti u južnoj Mitrovici.
Vlada Kosova suspendovala je direktora Carine Kosova Naima Hurugljicu i prvog savetnika premijera Tačija Bekima Colakua.

preko Turske, Bugarske i Makedonije – pre dva meseca stigle na Kosovo. Zbog tovara, za koji se sumnja da bi mogao postati radioaktivan pri uništavanju, zabrinuti su i Srbi i Albanci, to potresa i zvaničnu Prištinu i lokalne vlasti u južnoj Mitrovici.
Vlada Kosova suspendovala je direktora Carine Kosova Naima Hurugljicu i prvog savetnika premijera Tačija Bekima Colakua.
Opasne hemikalije nalaze se na terminalu carine Kosova u južnom delu grada. U višenedeljnim protestima protiv tog tovara povređeno je 15 policajaca, a privedeno je 55 građana, među kojima i dva novinara.
Tim povodom Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije saopštilo je juče da s posebnom pažnjom prati ekološku situaciju u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde je, prema tvrdnjama građana i podacima sa terena, skladištena supstanca opasna po život i zdravlje građana. Prema saznanjima Ministarstva, u naselju Šupkovac u južnom delu Kosovske Mitrovice nalaze se tri cisterne sa toksičnom hemijskom supstancom dimetilsulfat. Ministarstvo saopštava da životi i zdravlje građana Srbije nisu ugroženi.
Misija UN na Kosovu i Metohiji saopštila je da cisterne čuvaju pripadnici Kosovske policijske službe i da je u planu raspisivanje tendera za uništenje supstance. Iz Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja napominju da nije podnet zahtev za uvoz dimetilsulfata u Republiku Srbiju ili njegov tranzit, što znači da je ta supstanca ušla u našu zemlju direktno na teritoriju Kosova i Metohije. Pretpostavlja se da je zemlja porekla Iran. O svemu je obavešteno i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.
Na tenderu koji je raspisala Vlada Kosova posao neutralizacije otrova dobila je hemijska kompanija iz Dalasa. Kosovske vlasti preuzele su odgovornost posle neuspelog pokušaja da 70 tona opasne sumporne hemikalije vrate u Makedoniju, odnosno Iran kao zemlju porekla tog nepoznatog hemijskog jedinjenja, za koje se sumnja da je radioaktivno.
Vuko Antonijević, direktor Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, zabrinut je zbog namere hemijske kompanije iz Dalasa da u centru grada neutrališe 70 tona radioaktivne supstance.
– Veoma smo zabrinuti, pratimo čitavu situaciju i obavestili smo nadležno ministarstvo Vlade Srbije. Pratićemo i proces neutralizacije jer razgradnjom se može ugroziti ne samo region Mitrovice već zbog vodotokova i deo centralne Srbije – rekao je Antonijević.
Bajram Redžepi, gradonačelnik južnog dela Mitrovice, suočen sa svakodnevnim protestima građana ispred zgrade opštine, takođe optužuje Vladu Kosova.
– To su uradili mimo nas, nisu nas čak ni informisali, ja sam bio prvi koji se sukobio sa centralnom vladom u Prištini, koja je napravila nepromišljen gest. Nisu bili pažljivi jer nisu smeli da dozvole ulazak ove opasne materije posle dogovora uprave Trepče i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova da se ova nepoznata otrovna materija smesti na terminalu carine u južnom delu Mitrovice – izjavio je Redžepi.
Ljubinka Dražević sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici ističe da „u procesu neutralizacije ovog jedinjenja mogu da se stvore štetne i opasne materije sa negativnim posledicama na životnu sredinu“.
– Čitav materijal nema određen sastav i može se sumnjati da pored sumpornih postoje i radioaktivne komponente. Ovo jedinjenje kao ovakvo nije radioaktivno, ali njegovim rastvaranjem mogu nastati štetna i opasna jedinjenja – rekla je Draževićeva.
U carinskoj deklaraciji stoji da kosovski Turčin iz Mamuse kod Prizrena uvozi motorno ulje u plastičnim buradima od 20 kilograma i tek po otvaranju u pogonima u Prizrenu utvrđeno je da se ne radi o motornom ulju, već o nepoznatoj otrovnoj supstanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari