Članovi SLS na udaru Srpske liste 1Foto: Stanislav Milojković

Predstavnici Srpske liste nisu želeli juče za naš list da komentarišu tvrdnje političkih protivnika da na različite načine vrše pritisak na Srbe na Kosovu da glasaju za tu listu na parlamentarnim izborima, zakazanim za 6. oktobar.

S druge strane, izvori Danasa sa političke scene Kosova nezvanično kažu da „i ovoga puta Srpska lista, lojalna zvaničnom Beogradu, radi sve ono što je radila godinama unazad – dakle, vrše veliki pritisak“. Kako ističu naši sagovornici, „Srpska lista upotrebljava sve resurse kako nijedan mandat u kosovskom parlamentu ne bi pripao njihovim rivalima – Samostalnoj liberalnoj stranci, Partiji kosovskih Srba i koaliciji „Sloboda“.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, komentariše za Danas da iako kampanja još nije zvanično počela, „pojačane su političke aktivnosti pojedinih partija, u prvom redu Srpske liste“.

– Kampanja Srpske liste stoji na dva stuba – s jedne strane, kao i do sada, javnosti se obraćaju reaktivnim saopštenjima nakon intervjua ili postupaka osoba koje doživljavaju kao političke neistomišljenike. U tom smislu najčešći predmet njihove antikampanje saopštenjima i pre objavljivanja kandidature, ali i nakon, jeste Rada Trajković. Međutim, kroz saopštenja su se bavili i onim što oni vide kao moralne vrednosti politički aktivnih Srba na Kosovu, poput lidera koalicije „Sloboda“ Nenada Rašića, lidera Partije kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića, lidera Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, ali i organizacijama i pojedincima koji otvoreno pozivaju na bojkot izbora, poput Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbine, objašnjava ona.

Naša sagovornica ističe da „s druge strane, Srpska lista, koja je sa izuzetkom saopštenja, dugo bila povučena iz javnosti, sada počela da obilazi porodice koje žive u teškim uslovima, i to uglavnom južno od Ibra“.

– Druge političke opcije nemaju vidljivu kampanju na severu, ali su saglasne u tvrdnjama da postoji pritisak Srpske liste na glasače i članove drugih partija. Pod najvećim udarom, čini se, jeste Samostalna liberalna stranka, koja je saopštila da je jedna osoba, član ove partije, dobila otkaz iz državne institucije Republike Srbije u Štrpcu, a da je druga, čiji je član porodice, suspendovana iz državne institucije Republike Srbije u Gračanici. Obe osobe označile su ove postupke nadređenih kao političko proganjanje, ali slične političke pojave nisu prijavljivali politički neutralni građani, tako da je teško oceniti da li je i u kojoj meri zastupljeno zastrašivanje glasača. U prethodnim izborim ciklusima vesti o listama glasača i broju glasova iz jedne porodice koji treba obezbediti bile su učestale, ali kako se bližio datum samih izbora, ukazuje Milica Andrić Rakić.

Kako je preneo TV N1 na svom portalu, Aleksandar Jablanović rekao je da „mi kao stranka imamo veliki i strašan pritisak ovde na severu, koji izazivaju institucije Vlade Srbije, kao i određene kriminalne strukture, koje su dobro poznate kosovskoj policiji i predstavnicima međunarodne diplomatije na Kosovu“.

– Pored sprečavanja normalnog političkog delovanja, ovde postoji veliki strah, a taj strah rezultat je stalnih pretnji i nasilja Srba nad Srbima, tvrdi Jablanović, koji smatra da je „cilj Beograda usmeren ka zastrašivanju svih Srba koji misle drugačije od tamošnje zvanične politike, od njih se zahteva da se pokore i slušaju direktive koje dolaze iz Beograda, a koje dolaze preko više neformalnih kriminalnih, a ne službenih krugova“.

Kampanja od 25. septembra

U Centralnoj izbornoj komisiji Kosova danas će biti izvučeni brojevi redosleda stranaka, koalicija i pojedinca koji učestvuju na prevremenim parlamentarnim izborima, prenela je Beta. Na izborima učestvuje 25 političkih subjekata, od toga 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da će izvlačenju brojeva, pored predstavnika stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, prisustvovati i predstavnici diplomatskih predstavništava na Kosovu, predstavnici evropske posmatračke misije i predstavnici civilnog društva akreditovani za praćenje izbora. CIK je odlučio da do 27. septembra bude rok za prijavljivanje posmatrača iz političkih subjekata koji učestvuju na izborima, dok je do 1. oktobra rok za prijave za međunarodne posmatraće i medije. Izborna kampanja počinje 25 septembra i završava se 4. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari