Članstvo Kosova u Interpolu dobro i za Srbiju 1Foto: EPA/ WALLACE WOON

Mogućnost da Kosovo postane članica Interpola podelila je javnost ali i političku scenu.

Deo opozicije okrenute evropskim integracijama smatra da Srbija ne treba da koči priključenje Kosova ovoj organizaciji, jer bi to bilo dobro i za ovu državu, dok vlast smatra da će sprečavanje ulaska Kosova biti komplikovano. Prema našim saznanjima, članovi Vlade ni na jučerašnjoj a ni na prethodnim senicama nisu razgovarali o ovom pitanju.

O toj temi, kako je Danas juče pisao, trebalo bi da danas razgovaraju ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Podsetimo, Dačić je za Danas rekao da je situacija oko prijema Kosova u Interpol komplikovanija od njegovog prijema u Unesko.

– Generalna skupština Interpola je u septembru u Kini. Situacija sa prijemom Kosova u Interpol je komplikovanija od prijema u Unesko. Osim Kosova, prijavila se i Palestina i Solomonska ostrva. Kako reći glasajte za Palestinu ali ne i za Kosovo – objasnio je Dačić za Danas.

Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, za Danas kaže da je članstvo Kosova u Interpolu na dugačkom štapu zbog političke osetljivosti pitanja.

– U sledeće dve-tri godine nije realno očekivati da će Interpol razmatrati i poslati misiju koja će utvrditi da li Kosovo ispunjava uslove za članstvo. U međuvremenu je potrebno razmotriti mehanizme koji će olakšati razmenu informacija između policijskih službi – navodi Đorđević.

Prema njegovim rečima, trenutno stanje nije zadovoljavajuće.

– Saradnja se odvija preko UMNIK-a i EULEX-a gde kosovska policija dobija ograničene informacije ili je izostavljena iz komunikacije, dok srpska policija nije imala nikakvu operativnu saradnju sa EULEX-om u prethodnih šest meseci. Na terenu policajci pronalaze kreativna rešenja koja u dugoročnom smislu nisu održiva. Jedini pobednici u takvoj situaciji su organizovane kriminalne grupe – zaključuje on. Kako dodaje, kriminalne grupe iz Albanije, sa Kosova i iz Srbije su dobro povezane, a Albanija je i dalje glavni izvor marihuane za EU koja se krijumčari preko Kosova i Srbije, te je to razlog i potreba za saradnjom.

Opozicione stranke okrenute evropskoj perspektivi Srbije ne vide problem u prijemu Kosova.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za naš list navodi da bi bilo pogrešno da Kosovo bude crna rupa na mapi Evrope naročito ako znamo da preko njihove teritorije idu putevi šverca narkotika i ljudi.

– Tako da članstvom Kosova u interpolu dobijamo i mi i oni ali i čitava Evropa – ukazuje Kostreš.

Portparol LDP Jovan Najdenov za naš list navodi da Srbija ne treba da koči ulazak Kosova u evropske i svetske institucije i udruženja, jer u tom negiranju života i potreba građana Kosova, Srbija neće naći svoju sreću.

– Dok mi bijemo unapred izgubljene bitke, Kosovo već učestvuje u institucijama i sarađuje sa zemljama u svetu, bez bilo kakvih problema i zadrški. Igraju utakmice, učestvuju na Olimpijskim igrama, žive kao i svako društvo. Mi svoje državne prioritete ne možemo da projektujemo kroz saplitanje Kosova, jer upravo suprotno ponašanje i razumevanje interesa koji i oni imaju je put koji će i nama pomoći da damo smisao najavljenom unutrašnjem dijalogu – navodi Najdenov.

U DS nam je rečeno da je ova vlast dozvolila najveću promociju Kosova kroz Međunarodni olimpijski komitet. „Za razliku od toga, kroz Interpol, kao međunarodnu organizaciju kriminalističke policije, kriminalci sa Kosova će biti registrovani i dostupni organima svih zemalja članica Interpola. Interes građana Srbije i regiona je da ceo region bude operativan u ovoj međunarodnoj organizaciji koja se bavi sprečavanjem i suzbijanjem organizovanog kriminala i terorizma kao najvećih bezbednosnih pretnji za sve nas. U skladu sa tim treba mudro i pragmatično postupiti“, navode za Danas u DS.

S druge strane, Zoran Dragišić, poslanik SNS i stručnjak za bezbednost, za Danas kaže da bi prijem Kosova u Interpol bila jako loša politička odluka onih koji o tome odlučuju jer Kosovo nije međunarodno priznata država i nema kapaciteta.

– Kosovo nije članica UN i nije međunarodno priznato. Te bi članstvo u Interpolu bio još jedan pokušaj da se nečemu što nije država da atribut državnosti. Kosovo je i crna rupa u Evropi kada je reč o kriminalu. Tehnički gledano, razmena podataka kosovskih policijskih službi i Interpola bi dobro došla s obzirom na to da je Kosovo jedan od poligona za kriminal. Međutim, pokazalo se da kosovske institucije nemaju kapacitet za to – zaključuje Dragišić.

Dobra policijska saradnja Srbije i SAD

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot ocenili su da je policijska saradnja dve zemlje dobra, ali da ima prostora za njeno unapređenje, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog i visokotehnološkog kriminala. Stefanović i Skot su tokom sastanka govorili i o jačanju kapaciteta u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, navodi se u saopštenju MUP Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari