Crna Gora sledeći domaćin samita lidera Zapadnog Balkana 1Foto: FoNet/Tviter

Crna Gora će u prvoj polovini oktobra biti domaćin narednog sastanka lidera Zapadnog Balkana, dogovorili su premijeri u sredu na sastanku u Briselu koji je organizovala visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Nakon sastanka, premijer Crne Gore Duško Marković je rekao da je iskazao snažno opredeljenje Podgorice da pregovore sa EU okonča u narednih četiri do pet godina i na taj način realizujemo naš drugi spoljnopolitički prioritet. On je istakao da evropska integracija za Crnu Goru nema alternativu i da nema skrivene agende. Ovo je konkretan zaključak sastanka u sredu uveče koji je objavljen.

„Svi prisutni potvrdili su spremnost da nastave da deluju u prilog procesa uključivanja u EU“, saopštila je pak Mogerini. Ona je prvo imala odvojene razgovore s premijerima Srbije Aleksandrom Vučićem, Albanije Edijem Ramom, Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, Crne Gore Duškom Markovićem, Kosova Isom Mustafom, kao i s mandatarom nove vlade Makedonije Zoranom Zaevom, a potom i zajedničku večeru.

Komentarišući sastanak Vučić je juče u Kragujevcu kazao da su svi rekli da „žele normalnu saradnju u regionu“. Osvrnuvši se na prethodne izjave Zorana Zaeva, Vučić je istakao da je u Briselu „sve bilo korektno“. (Mediji su preneli prethodno da se Zaev izvinio zbog retorike). Vučić je napomenuo da nema pravo da na eventualne lične uvrede odgovara na sličan način, i da on to jednostavno ne radi. Za nas je, naglasio je, važno to što je Zaev rekao o glasanju o pitanju eventualnog članstva Kosova i Metohije u Unesko. „To su važne promene, čekamo i želimo da verujemo u to. Mi smo prijateljski narodi i prijateljske zemlje i tako će ostati“, rekao je Vučić.

O stajlingu Rame

Vučić u Kragujevcu nije želeo da komentariše stajling albanskog premijera Edija Rame. „Vidim da čudne stvari zanimaju ljude, mene zanima sadržaj razgovora, a ne kako je ko odeven“, rekao je premijer Srbije. Rama je u Briselu bio „neformalno stilizovan“, odnosno nije bio u klasičnom odelu, već u blejzeru i majici, „raspar“ pantalonama i patikama.

Pozvana ambasadorka’]

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije pozvalo je ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo savetnika u ambasadi i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u parlamentu Makedonije kada su upali i demonstranti, prenosi Beta, pozivajući se na TV Telma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari