CRTA i Otvoreni parlament: Vlast zloupotrebljava parlament 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Građani već drugu godinu zaredom nisu imali prilike da u Skupštini Srbije čuju sveobuhvatnu raspravu o budžetu, a poslanici vladajuće većine su, zloupotrebom parlamentarnih procedura, onemogućili debatu o budžetskim planovima za sledeću godinu, ocenile su danas nevladine organizacije CRTA i Otvoreni parlament.

Spajanjem rasprave o 62 tačke dnevnog reda poslanicima je umesto pet sati diskusije u načelu po svakoj tački dnevnog reda, zapravo ostavljeno po pet minuta, naglašava se u saopštenju.

Ukazujući i da je, podnošenjem 550 amandmana na dva zakona koja su prethodila Zakonu o budžetu, vreme za raspravu u pojedinostima je u potpunosti potrošeno, Crta i Otvoreni parlament ocenjuju da je na taj način potvrđena „namera vlasti da suštinski ukine raspravu o budžetu“.

U saopštenju je istaknnuta i činjenica da poslanici ni ove godine nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o budžetu, s obzirom na to da je Vlada budžet dostavila Skupštini sa 23 dana zakašnjenja.

Predlog Zakona o budžetu, koji ima više od hiljadu strana, je već sutradan uvršten na dnevni red sednice.

„Ovakvo ponašanje vladajuće većine nije nikako u duhu demokratije i duboko je zabrinjavajuće. Parlament bi trebalo da je mesto u kom izabrani predstavnici kroz raspravu zastupaju interese građana i unapređuju zakone. Krajnji ishod ovakve rasprave bi bio budžet koji odgovara potrebama građana“, ocenila je direktorka CRTE Vukosava Crnjanski.

Ona ističe da je „bez rasprave, ovaj budžet – budžet Vlade, a ne Parlamenta i građana“.

Inicijativa Otvoreni parlament podseća da je celokupno prolećno i jesenje skupštinsko zasedanje obeleženo opstrukcijom rasprave podnošenjem stotina nesuštinskih amandmana na prve tačke dnevnog reda, kao i objedinjavanjem tačaka dnevnog reda sednica.

U saopštenju se podseća da je Narodna skupština „po istom principu usvojila i Zakon o budžetu za 2018. godinu“, a Otvoreni parlament podseća da je u znak protesta tom prilikom zatamnio svoj portal.

U saopštenju se podseća da je Evropski parlament u rezoluciji o Srbiji, koju je usvojio 29. novembra, skrenuo pažnju na ovu lošu praksu koja onemogućava raspravu i međupartijski dijalog unutar Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari