CRTA: Izađite na izbore 1Foto: FoNet

Posmatračka misija „Građani na straži“ Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) poziva građane da slobodno izraze svoju volju na biralištima, a sve aktere u izbornom procesu da poštuju zakon i izborna pravila i da se ponašaju u duhu demokratskih, slobodnih i fer izbora.

Predizborna kampanja bila je kratka, intenzivna, sa neravnopravnom medijskom zastupljenošću, navodima o pritiscima na birače, kao i različitim oblicima zloupotreba javnih resursa i uz veoma ograničenu kontrolu nezavisnih tela, rekao je šef CRTA posmatračke misije „Građani na straži“ Raša Nedeljkov.

U takvom ambijentu, dodao je on, samo zakonito postupanje institucija, a pre svega Republičke izborne komisije i biračkih odbora na dan izbora, može doneti sigurnost građanima da će njihova izborna volja i biračka prava biti zaštićena.

Posmatračka misija „Građani na straži“ posebno ističe da je i ovog puta nedostajala proaktivna komunikacija institucija o načinima ostvarivanja prava građana kod upisa i unošenja izmena podataka u biračkom spisku.

U završnici kampanje, pri isteku svih rokova, ponovio se problem neuređenosti biračkog spiska, što narušava poverenje građana u izborni proces, dodaje se u saopštenju.

Više desetina građana nam se javilo sa nizom problema – pozivi za glasanje na ime davno preminulih članova porodice ili za ljude koji nikad nisu živeli na adresama na koje su dostavljeni pozivi, kao i zbog nemogućnosti ostvarivanja prava glasa državljana Srbije koji žive u inostranstvu, ali i drugih administrativnih propusta prilikom upisa i izmena podataka u biračkom spisku, izjavio je Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTA posmatračke misije „Građani na straži“.

U saopštenju se dodaje da će posmatračka misija „Građani na straži“ tokom izbornog dana imati više od 900 posmatrača na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 450 biračkih mesta, kao i 60 mobilnih timova koji će obilaziti biračka mesta u svim okruzima u Srbiji.

Građani koji su upisani u birački spisak svoje biračko pravo mogu ostvariti uz važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koja sadrži lične podatke, kao i sa isteklom ličnom kartom uz potvrdu izdatu od MUP da je u toku proces izdavanja nove lične karte.

Obaveštenja o glasanju koja su stigla na kućne adrese građana nisu uslov za glasanje i ne moraju se poneti na biračko mesto.

Na kom biračkom mestu mogu da ostvare svoje izborno pravo, birači mogu proveriti na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ili na sajtu Republičke izborne komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari