CRTA: Vučiću 54,9 odsto, Janković drugi (UŽIVO, VIDEO) 1Foto:Srđan Suki/ EPA

Na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka najviše glasova birača osvojio je predsednički kandidat Aleksandar Vučić 54,9 odsto saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži».

 Sajt Danas tokom celog dana prenosi LIVESTREAM organizacije CRTA i njene posmatračke misije Građani na straži.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HbEGfYr4rro]

23.35- Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je večeras da je pobeda Aleksandra Vučića u prvom krugu najbolji dokaz da je Srbija sačuvala političku stabilnost, pokazatelj uspeha Vlade Srbije, ali i obaveza da se nastavi još jače, brže i bolje.

23.25. Veliki i značajan dan je bio danas. Biće neobično, ali, ja moram da proglasim pobedu, pobedu pristojnosti, pobedu reda, pobedu finih ljudi, pravila, vrednosti, pobedu Srbije koja više nije ista… Neki drugi su na preuranjen način proglasili izbornu pobedu… Nama nije cilj bila takva izborna pobeda… Radili smo sa sjajnim ljudima… Čuo sam svaki glas naroda Srbije, te glasove ćemo nastaviti da uvažavamo, sačekaćemo prave izborne rezultate.. Učešće u ovakvoj izbornoj trci je vredno svakog poštovanja, ova izborna trka traje i trajaće, poručio je nešto posle 23 sata svojim pristalicama u izbornom štabu u Dorćol platzu Saša Janković, javlja naša reporterka.

23.12- Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Popović čestitao je večeras svim građanima Srbije na izlasku na predsedničke izbore.
„Čestitam svim gradjanima, za koga ste glasali nije važno, a za bilo koga da ste glasali, tražili ste, pa gledajte“, rekao je Popović u izbornom štabu DSS posle objavljivanja rezultata. 

23.10- Neizvesno je da li je Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu jer tek stižu rezultati iz velikih gradova, rekao je Boško Obradović.

23.00- Živa svirka u izbornom štabu Saše Radulovića nadjačala je TV prenose uključenja iz štaba Aleksandra Vučića, a i posle preliminarnih rezultata od 1, 26 odsto podrške Raduloviću (podaci RIK u 22h), atmosfera je pozitivna i opuštena. Uz simbolični povik „Dosta je bilo!“, prekidaju se prepoznatljive melodije stranih rok i pop hitova, ali samo na trenutak, da bi se muzika nastavila u jednako vedrom tonu. Predsednički kandidat pokreta „Dosta je bilo“ još uvek se nije pojavio u svom štabu, a njegovi saradnici se izvinjavaju okupljenima na zadržavanju i mole za još malo strpljenja, javlja reporter Danasa.

22.45- Na Kosovu glasalo 38,6 odsto

22.40- Očekuje se obraćanje Boška Obradovića za 15-ak minuta. Iako je prvobitno najavljeno da će se predsednički kandidat Dveri obratiti oko 21.30 kada je trebalo da budu saopšteni i rezultati koje je pokret Dveri obratio, na obraćanje se čekalo malo duže.

22.38- Veoma sam ponosan što smo dobili ogromno poverenje građana Srbije i što smo od 3,6 miliona građana koji su izašli na izbore dobili dva miliona 35 hiljada glasova, izjavio je večeras budući predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

22.30 – Na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka najviše glasova birača osvojio je predsednički kandidat Aleksandar Vučić 54,9 odsto saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Na drugom mestu je Saša Janković sa  16,2 odsto a zatim slede Luka Maksimović 9,4 i Vuk Jeremić 5,8 odsto. Vojislav Šešelj 4,4, Boško Obradović 2,3, nevažeći 1,7, Saša Radulović 1,4, Aleksandar Popović 1,2, Milan Stamatović 1,2, Nenad Čanak 1,2, Miroslav Parović 0,3. Ukupna izlaznost je 54,2 odsto sa statističkom greškom je +/-1 odsto. Nevažećih listića je bilo ukupno 1,7 odsto.
Zabeležene nepravilnosti na tri odsto biračkih mesta ne mogu uticati na regularnost izbornog dana ali je veoma važno da nadležne institucije reaguju na zabeležene nepravilnosti kako bi zaštitile vladavinu prava. CRTA posmatračka misija «Građani na straži» u toku dana podnela je tri krivične prijave za korupciju u izbornom procesu.

22.25- Prema dostupnim rezulatima očigledno je da je Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora. Mi nismo zadovoljni rezultatima i u narednim danima ćemo temeljno razmatrati uzroke i posledice, rekla je Vjerica Radeta, šefica izbornog štaba Srpske radikalne stranke.

22.15- Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da je, na osnovu 16,84 odsto obrađenih biračkih mesta, Aleksandar Vučić dobio 59,89 odsto glasova birača. Za Sašu Jankovića glasalo je 13,12 odsto, za Luku Maksimovića 8,37 odsto, a za Vuka Jeremića 5,21 odsto birača. Vojislav Šešelj dobio je 4,36 odsto glasova, Boško Obradović 2,10 odsto, Nenad Čanak 1,39 odsto. Za Milana Stamatovića glasalo je 1,34 odsto birača, Sašu Radulovića 1,26 odsto, za Aleksandra Popovića 0,92 i za Miroslava Parovića 0,29 odsto.

22.00- Pobednik ovih izbora je Aleksandar Vučić i drugog kruga neće biti, izjavio je večeras Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). Prema njegovim rečima, rezultat će se u procentima možda pomerati gore dole, ali promene u ishodu neće biti.

21.55- Preliminarni rezultati Ipsosa, na osnovu 70,7 odsto obrađenog uzorka, pokazuju da je Aleksandar Vučić na današnjim predsedničkim izborima dobio 55,2 odsto glasova birača. Saša Janković je dobio 16 odsto glasova, Luka Maksimović 9,3 odsto, Vuk Jeremić 5,8 odsto, a Vojislav Šešelj 4,4 odsto. Po tim rezultatima, koje prenosi RTS, za Boška Obradovića glasalo je 2,3 odsto birača, za Sašu Radulovića 1,4 odsto, za Milana Stamatovića 1,3 odsto, Nenada Čanka 1,2 odsto, Aleksandra Popovića 1,2 odsto i Miroslava Parovića 0,3 odsto.

21.50- U štabu SNS-a već vlada pobednička atmosfera, iz minuta u minut pristiže sve više članova i simpatizera, služi se piće. Očekuje se obraćanje nekog od visokih funkcionera.

21.35- Predsednički kandidat Vuk Jeremić došao je u svoj izborni štab u 21 i 30. Očekuje sa se da će se obratiti za desetak minuta.

21.33 –U izbornom štabu predsedničkog kandidata Saše Radulovića, ispred pokreta Dosta je bilo, iščekuje se saopštenje prvih rezultata izbora. U privremenom štabu u Makedonskoj ulici, u atmosferi neizvesnosti, okupljeni su simpatizeri i članovi pokreta, nekoliko novinarskih ekipa a dolazak Radulovića u štab se uskoro očekuje. Za sada nema zvaničnih izjava o dosadašnjem toku glasanja.

21.30- Republička izborna komisija obradila je 3,59 odsto biračkog tela  i na osnovu tih obrađenih mesta Aleksandar Vučić je na prvom mestu sa 62, 82 odsto . Saša Janković je na drugom mestu sa  10, 85 odsto , Luka Maksimović je treći sa 7,90. Vuk Jeremić je na četvrtom mestu sa 5,16 odsto ,a Vojislav Šešelj na petom mestu sa 4,33 odsto . Izlaznost na ovim biračkim mestima  je 49, 34 odsto. Broj obrađenih biračkih mesta se menja iz minuta u minut ,a naredna konferencija za novinare  biće održana u 22 sata .

21.28-  Beli kaže da ce se žaliti, da ne priznaju treće mesto, da ga ne zanima bronza. Ja sam rođeni pobednik, rekao je Beei, javljaju naše reporterke.

21.08 – U izbornom štabu predsedničkog kandidata Saše Radulovića, ispred pokreta Dosta je bilo, iščekuje se saopštenje prvih rezultata izbora. U privremenom štabu u Makedonskoj ulici, u atmosferi neizvesnosti, okupljeni su simpatizeri i članovi pokreta, nekoliko novinarskih ekipa a dolazak Radulovića u štab se uskoro očekuje. Za sada nema zvaničnih izjava o dosadašnjem toku glasanja, javlja reporter Danasa.

21.02- Prema preliminarnim nezvaničnimm rezultatima Ipsosa, na uzorku od 50,8 odsto, predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić dobio je 56,5 odsto glasova birača, prenosi RTS. Kako se navodi, za Sašu Jankovića glasalo je 15,3 odsto birača, za Luku Maksimovića 9,2 odsto i za Vuka Jeremića 5,6 odsto.

21.00 – Glasanje na Kosovu i Metohiji je završeno bez incidenata i propusta koji bi mogli da utiču na rezultate izbora. Prema nekompletnim podacima OEBS-a, na birališta je izašlo 35 odsto od ukupno 105.929 birača.

20.59- Britenska agencija Rojters proglasila je pobedu Vučića.

20.55 – Procena Srpske napredne stranke je da je na predsedničke izbore izašlo 55,5 odsto birača, izjavio je večeras funkcioner te partije Nebojša Stefanović.

20.50 – U sedištu Srpske radikalne stranke se i dalje čeka prvo obraćanje lidera Vojislava Šešelja. Kako saznajemo, prvi presek nezvaničnih rezultata sa biračkih mesta bi trebalo očekivati između 21 i 21.30. Izbornu noć u sedistu SRS-a u zemunskom Magistratu prati veliki broj novinara, javlja izveštač Danasa.

20.40 – Odziv glasača na izborima za predsednika Srbije je danas do 19 časova iznosio 50 odsto, što je za tri odsto manje u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). Emilija Brkić iz CeSID je rekla da je odziv birača na nivou parlamentarnih izbora iz 2014. godine. Nema novih podataka o značajnim sistemskim nepravilnostima u izbornom procesu, izjavila je Emilija Brkić. Prema njenim rečima, odziv birača do 19 časova je u Beogradu bio 51,9 odsto, u Vojvodini 51,5 odsto, a u Centralnoj Srbiji 48,2 odsto, javlja reporterka Danasa iz CESID-a.

20.30 –Kokice kao zanimacija za zube. Atmosfera u izbornom štabu Vuka Jeremića se polako zagreva. Jeremić se sa suprugom očekuje nešto posle 21 sat. U štab su već došli Janlo Veselinović, Sanda Rašković Ivić, Miroslav Aleksić. Novinarske ekipe šalju prve izveštaje u svoje redakcije, a članovi Jeremićebog tima prave kolice kao zanimaciju za zube jer će izgleda ovo biti duga izborna noć. Tu su i aktivisti Drugog kruga, javlja naša reporeterka.

20.30 – Kod Popovića mirno. Aleksandar Popović je u Izborni štab Demokrastske stranke Srbije stigao nešto pre 20 časova i odmah se obratio novinarima i izneo prva očekivanja. „Nadam se da će izborni dan proteći u redu i bez bilo kakvih primedbi“, naveo je Popović. U štabu DSS je prilično mirno, priustno je desetak novinarskih ekipa.

20.20 – Finalna izlaznost mogla bi da bude do 57 odsto procenjuju u izbornom štabu predsednilčkog kandidata Vuka Jeremića. Portparol Jeremićebog tima Nikola Jovanović rekao je da je prema njihovim podacima do 19 sati izašlo 50,56 odsto upisanih birača.

20.15 – Peti minut posle 20 časova iz izbornog staba kod Ane na gajbi u Mladenovcu prvi se građanima obratio Luka Maksimović, a.k.a Beli Preletačević i proglasio pobedu.

20.10 – Procena je da je izlaznost ispod 60%, ovo su za sad izbori sa najmanjim brojem nepravilnosti, javlja naša reporterka iz Cesida

20.00 – Iz štaba Belog Preletačevića u Mladenovcu kod Ane „na gajbi“ – Improvizovana zlatna govornica je iz dnevne sobe prebačena pred svetla reflektora u bašti neposredno pred zatvaranje birališta. Prvo obraćanje Belog u 20.05 časova.

19.55- Pola sata pre zatvaranja birališta u izbornom stabu SNS-a već je počeo da pristiže ketering. Od visokih funkcionera vladajuće stranke među prvima je pristigao ministar zdravlja Zlatobir Lonačar a zatim i gradski menadžer Goran Vesić, u društvu bivšeg direktora policije Milorada Veljovića. U ovom trenutku u štab je stigao i ministar policije Nebojša Stefanović. Predsednički kandidat Aleksandar Vučić u ovim momentima ulazi u štab, javlja reporeter Danasa iz štaba SNS-a.

19.53 – Misija na Коsovu i Metohiji procenila je da ne postoje bezbednosti uslovi za sprovođenje postupka otpečaćivanja glasačkih kutija na teritoriji AP KiM , pa će Misija postupiti u skladu sa odredbama Uputstva koje bliže određuju mere i radnje koje se primenjuju u ovakvoj situaciji, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević i dodao da će se kutije sa glasovima  sa KIM transportovati u Vranje i Rašku, javlja reporterka Danasa iz RIK-a.

19.50- U Kruševcu je do 18 časova glasalo 48,55 odsto upisanih birača i glasanje za sada protiče bez problema, rekao je za FoNet koordinator Radnog tela RIK za Kruševac Ivan Anđelić.

19.45 – Portparolka misije OEBS-a na Kosovu Edita Bućaj izjavila je da je do 18 časova na izborima za predsednika Srbije glasalo 32,57 odsto od ukupno 106.000 upisanih birača sa teritorije Kosova i Metohije. Bućajeva je agenciji Beta kazala da je u regionu Prištine do 18 časova glasalo 24,27 odsto birača, u regionu Kosovske Mitrovice 35,61 odsto birača.

19.33 – Na izborima za predsednika Srbije do 19 časova glasalo je 49,7 odsto birača, što je manja izlaznost nego u isto vreme na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine kada je iznosila 51,6 odsto, objavila je agencija Ipsos, a prenosi RTS. Podaci te agencije zasnivaju se na uzorku od 850 biračkih mesta.

19.07- Prema podacima RIK-a do 18 časova u Srbiji bez Kosova na glasanje je izašlo 46.23 odsto birača, u centralnoj Srbiji 46,11, u Vojvodini 46,45, Beogradu 49,12 odsto. U poređenju sa 2012. do 18 časova izlaznost je bila 48,28 odsto a konačni rezultat 57,73 odsto. Domitrijević je naveo da nisu dobili transportu materijala na Kosovu, javlja reporterka Danasa.

18.50 – Policija je privela i po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani odredila zadržavanje do 48 sati D.P. (1950) iz okoline tog grada, zbog sumnje da je počinio krivično delo uništavanje dokumenta o glasanju.

18.25 –  U Kragujevcu se glasa na 169 biračkih mesta, a sami izbori protiču bez nepravilnosti.

18.20 – Na Kosovu i Metohiji na izborima do 17.00 časova izašlo je 29,1 odsto upisanih birača, saopštila je Misija OEBS-a. Šef Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Jan Bratu izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da izborni proces protiče bez problema.

18.23 – Do 18 časova glasalo je 44,9 odsto birača, pokazuju podaci Ipsosa, prenosi RTS.

18.15- Prema Cesidovim podacima izlaznost do 17 časova je 40,9. Nešto veća izlaznost je u Beogradu 42,47, u Vojvodini 42,3, dok je u centralnoj Srbiji nešto niža izlaznost 39,5 odsto.

17.45 – Do 17 časova izlaznost je 40,6 navodi Ipsos, što je tri posto manje nego na parlamentarnim izborima 2016. Prošle godine, na parlamentarnim izborima, odziv do 17,00 časova bila je 43,5 odsto, prenosi RTS.

16:32 Do 16 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 37 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži».

16.15 Do 14 časova na predsedničkim izborima u Užicu glasalo je 29,34 odsto, što je nešto više nego na pralamentarnim izborima prošle godine kada je glasalo 30,17 odsto Užičana s pravom glasa. U Čajetini odziv do 14 časova bio je 40 odsto, javlja dopisnik Danasa.

15:55 Ipsos: Do 15 časova izašlo je 33,1 odsto birača.

15.51 RIK demantuje da Velimir Ilić nije upisan u birački spisak.

15.31 CRTA  podnosi tri krivične prijave za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem na teritoriji Vojvodine u Temerinu, Slanoj bari i Beočinu.

14: 55 OEBS: Do 14 časova na Kosovu glasalo 20,24 odsto upisanih birača.

14:52 Velimir Ilić nije upisan u birački spisak.

14:45 Do 14 časova na izborima za predsednika Srbije glasalo je 29 odsto upisanih birača, saopštio je Cesid.

14:10 Prema podacima OEBS, do 12 časova na Kosovu i Metohiji je na izborima za predsednika Srbije glasalo 13,07 odsto upisanih birača.

14:05 Najveći odziv u Vašingtonu,gde je glasalo 83,33 odsto od 180 upisanih birača.

14:00 Portparol OEBS Senad Šabović izjavio je danas da će odluka o tome da li će se brojanje glasova obaviti na Kosovu ili u Raški i Vranju biti doneta do 19 časova.

13:40 Prema podacima agencije Ipsos do 13 sati glasalo 24,9 odsto birača.

13:00 Predsednik Republike Srpke Milorad Dodik glasao je na izborima za predsednika Srbije u Banjaluci, budući da je i tamo obezbeđeno biračko mesto za državljane Srbije.

12.24 – Na velikom broju biračkih mesta u opštini Preševo do 11 nije ubačen nijedan glasački listić, zbog čega nije bilo svrhe da se izračunava procenat izlaznosti birača, izjavio je koordinator radnog tela za predsedničke izbore u opštini Preševo Agim Imeri.

12:36 Prema podacima agencije Ipsos do 12 sati glasalo 20,3 odsto birača, na osnovu 99,4 odsto obrađenog uzorka.

12:35 CRTA: Sumnja u kupovinu glasova u Temerinu.

12:23 U Zrenjaninu izlaznost 10 odsto, u Sečnju 20 odsto.

12:05  Na drugoj konferenciji za novinare posmatračka misija CRTA je saopštila da su na nekoliko biračkih mesta zabeležene nepravilnosti tokom procesa glasanja, koje se odnose na glasanje bez ličnih dokumenata, kao i nekorišćenje nevidljivog spreja. 

12:00 Završeno glasanje u Americi.

11.22 Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je na biračkom mestu 59 na Novom Beogradu, u osnovnoj školi „Kralj Aleksandar I Karađorđević“. On je na biračko mesto došao sa suprugom Dragicom.

11.20 Predsednički kandidat Dveri Boško Obradović glasao je na biračkom mestu broj 2 u Vatrogasnom domu u Čačku. On je na glasanje došao u pratnji supruge Julije i sina Rastka.

11.10 Izlasnost do 10 sati isnosi 10,56 odsto, saopštio je RIK.

11.05 OEBS:Do 10 časova na KiM glasalo 5,23 odsto, bez nepravilnosti.

10.45 Predsednički kandidat Miroslav Parović glasao je u Mesnoj zajednici „Ostrvo“ u Novom Sadu. Na biračko mesto Parović je došao u pratnji supruge i dvoje dece.

10.22 Prema prvom preseku, do 9 sati izlaznost je 5.8 odsto, a najveća izlaznost je u Vojvodini, saopštio je CESID.

10:20 – Otvaranje birališta prošlo je u skladusa propisanim procedurama i glasanje na većini biračkih mesta teče bez većih problema, rekao je šef posmatračke misije CRTA „Građani na straži“ Raša Nedeljkov.

10.02 Predsednički kandidat Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, glasao je na biračkom mestu u OŠ Momčilo Živojinović u Mladenovcu.

9.25 Predsednički kandidat Vuk Jeremić glasao je u osnovnoj školi Sveti Sava u beogradskoj opštini Vračar. Jeremić je na glasanje došao sa suprugom Natašom.

9.17 Predsednički kandidat Saša Janković glasao je na biračkom mestu 38 u Mesnoj zajednici Stari aerodrom u Novom Beogradu. Janković je na glasanje došao u pratnji supruge i sina.

8.17 Izbori protiču bez problema, rekao je za RTS predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević. Prva konferencija za novinare RIK u 11 časova, kada će biti saopštena izlasnost birača do 10 sati.

8.13 Predsednički kandidat Aleksandar Vučić glasao je oko 8 časova na glasačkom na Novom Beogradu, gde je došao sa ćerkom Milicom.

8.01 Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić glasao je na Dedinju u Beogradu.

7.58 Kandidat DSS Aleksandar Popović glasao je u 7.30 na biračkom mestu u Prvoj beogradskoj gimanziji u Beogradu.

7.35 Prvi predsednički kandidat koji je glasao jutros bio je Nenad Čanak glasao koji je izašao na biračko mesto u objektu „Radosnica“ Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u Novom Sadu.

07.00 Otvorena biračka mesta.

Na ovogodišnjim izborima za predsednika Srbije pravo glasa ima 6.724.949 birača koji će se izjašnjavati na ukupno 8.396 biračkih mesta. Državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasali su juče od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.

Na predsedničkim izborima učestvuje 11 kandidata (redom na listiću): 1. Saša Janković, 2. Vuk Jeremić, 3. Miroslav Parović, 4. Saša Radulović, 5. Luka Maksimović, 6. Aleksandar Vučić, 7. Boško Obradović, 8. Vojislav Šešelj, 9. Aleksandar Popović, 10. Milan Stamatović i 11. Nenad Čanak. Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih birača, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana, odnosno 16. aprila. U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Mandat predsedniku Republike traje pet godina, a jedna osoba ne može više od dva puta biti izabrana na istu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari