CRTA zahteva da Mirović odgovara za zloupotrebu javnih resursa 1Igor Mirović Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Nevladina organizacija CRTA pozvala je nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv Igora Mirovića, predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine.

On je, navodi CRTA, u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

Na pitanje novinarke N1 zašto su vozač i službeno vozilo IV AP Vojvodine bili u Lučanima na dan lokalnih izbora 16. decembra 2018. Mirović je odgovorio: “Službeno vozilo u Lučanima je bilo po mom nalogu. Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno.”

Mirović je svojom izjavom, ističe se u saopštenju CRTA, zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima.

Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, g. Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava”, izjavio je Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE.

CRTA u saopštenju podseća javnost da je nakon izbora u Lučanima podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila smo utvrdili da su bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana.

„Poslednju u nizu krivičnih prijava podneli smo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno“, zaključila je CRTA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari