Čupić u Kragujevcu: Formirati savet protesta 1Foto: 1 od 5 miliona Kragijevac (Arhiva)

U Kragujevcu je večeras održan 20. protest „1 od 5 miliona“, na kojem je poručeno da građani neće odustati od svojih zahteva i da će nastaviti proteste sve dok vlast ne prihvati dijalog sa predstavnicima građanskog protesta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i član nestranačkog stručnog tima za dijalog sa predstavnicima vlasti je rekao da su protesti ušli u „višu fazu“ i da je krajnje vreme da vlast prihvati dijalog sa neistomišljenicima.

„Potrebno je formirati Savet protesta u koji će ući najuglednije nestranačke ličnosti iz četiri najveća centra – Beograda, Kragujevca, Novog Sada i Niša, i u dijalogu obezbediti posredovanje Evropske organizacije za bezbednost i saradnju ( OEBS), jer smo njeni članovi i Saveta Evrope, čiji smo takođe članovi.

Pa onda neka kaže da neće da vodi dijalog“, istakao je Čupić. On je ocenio da je Vučićevo pozivanje poslanika, naročito opozicije da prekinu sa bojkotom i pojave se 27. maja na skupštinsku raspravu o Kosovu, obična prevara i želja da ih ponizi.

„Pa šta je čekao ovih sedam godina? Svi koji se odazovu tom pozivu, neka dobro porazmisle. Uostalom, ako zaista želi da saopšti rešenje za Kosovo, neka ode na neku od svojih televizija i neka kaže: ‘Evo građani, ja vam saopštavam rešenje za Kosovo’. Zato mislim da je njegov poziv prevara i želja da ih ponizi i svi koji na to pristanu, pristaju na poniženje“, rekao je Čupić.

On je pozvao građane Kragujevca, posebno intelektualnu i političku elitu u svim institucijama da se priključe protestu i da u njemu aktivno učestvuju. „Posebno pozivam profesore i saradnike Univerziteta u Kragujevcu da izađu iz tišine, strahova, kalkulacija i kombinacija. Mi smo najodgovorniji, mi koji pripadamo eliti znanja, jer znamo šta je šta. Neka svi oni zapamte da se ne može ćutati niti glava u Vučićevo blato stavljati, već je njihova dužnost da svoje znanje stave na raspolaganje građanima Srbije“, naglasio je Čupić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, govoreći o fašizaciji javnog prostora, rekla je da su pod ovim režimom svi građani koji drugačije misle postali svojevrsna meta i da je nasilje, umesto incidenta, postalo redovno stanje.

„Verbalno nasilje Aleksandra Vučića sa konferencija za medije i višesatnih monologa na televizijama prenosi se na ulice. On svojim ponašanjem ne samo da odobrava nego i poručuje da je svako ko se ne slaže sa njim njegov protivnik i da će zato platiti cenu“, rekla je Tepić.

Ona je istakla da se učesnici protesta, pre svega, bore za budućnost svoje dece koja su već otišla, da jednog dana imaju gde da se vrate.

„Ekonomski genocid nad svojim narodom je najumišljeniji zločin vlade Aleksandra Vučića. On namerno osiromašuje ljude, drži ih na sramnim i bednim zaradama da bi ih u izbornom danu lakše držao na povocu i kontrolisao njihove glasove, a one najproduktivnije i najpametnije tera da, trbuhom za kruhom, odu u neke druge zemlje“, rekla je Tepić.

Građani su prošetali tradicionalnom rutom centralnim gradskim ulicama, bez stranačkih obeležja, noseći samo državne zastave. I ovaj protest protekao je, kao i prethodni, bez incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari