Ćuta: Ne znam otkud toliki bes opozicije prema meni, nisam osnivao SNS 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da ne zna šta je izazvalo toliki bes pojedinih opozicionih lidera prema njemu i zbog čega ga optužuju da je učestvovao u osnivanju Srpske napredne stranke (SNS), odnosno da igra ulogu koju je na prethodnim izborima imao Beli Preletačević (Luka Maksimović).

„Moja ideja je da pomognem da se ova vlast skloni, jer nas vodi direktno u propast“, rekao je Jovanović u intervjuu agenciji Beta.

On je rekao da se oseća loše kada mora da se pravda i da demantuje da iza njega stoji SNS.

„Ako neko ima dokaz da sam ja osnovao SNS, neka iznese taj dokaz. Gde je taj potpis? Nema ga, neće ga nikad naći. Ja u zadnjih pet godina spavam po seoskim kućama, stražarim na mostovima, motam se po deponijama, po policijskim stanicama, sudovima. Okupljam ljude po selima, gradovima, trgovima, razgovaram sa akademicima, čobanima… Ne znam koliko imam sudskih prijava. I sve ono što je pokret kojem pripadam radio, ali i ja, jasno je vidljivo. Rezultat svega toga je da smo onesposobili rad i gradnju svih mini hidroelektrana, i ne samo na Staroj planini“, rekao je on.

Jovanović je ponovio da se priprema za beogradske izbore i da, u saradnji sa drugim ekološkim pokreta iz Beograda, pravi program.

„Nije lako da sakupiš ljude za bilo šta, i mi smo tu gde smo. Sada se razmišlja šta je racionalno. Ja bih sa ‘Ne davimo Beograd’ išao zajedno, uz Skupštinu slobodne Srbije, tu je i (Nebojša) Zelenović kao potencijalni kandidat“, rekao je Jovanović.

Govoreći o tome šta bi osim ekologije mogla da bude platofma tog pokreta, Jovanović je rekao da su to teme koje najviše zanimaju Beograđane, odnosno zdravstvo, školstvo, saobraćaj…

„Uslov za to jeste da se svi žrtvuju i uđu u to. Ne može jedan pokret, ili nekoliko pokreta da uđe u nešto sto se zove politika i izbori, a da ga svi ostali tapšu po ramenu, i kažu: ‘Mi te podržavamo, a idi ti i žrtvuj se’. To je nemoguće, to moraju svi da urade. Na kraju će morati i sa opozicijom da se razgovara, kad dođe vreme za izbore, da se vidi da li je moguća saradnja. Ako je ideja da srušimo u SNS u Beogradu, to moraju svi zajedno da urade, bez obzira šta mislimo jedni o drugima“, rekao je on.

On je dodao da je sada prilika i da opozicija malo razmisli, da stane uz aktiviste, da zaboravi svoje stranačke interese i da ih stavi u drugi plan, a da podrži građane koji su na istoj strani i imaju isti cilj.

„Da se tome priključe svi, sve javne ličnosti, i svi oni koji imaju nekakav uticaj na društveni život, i da to svi zajedno uradimo, ako nam je to cilj. Meni jeste. Ja zato imam nameru da uđem u ovo, a da li ću ući, kako sad stoje stvari, iskren da budem, ne znam, već sam izvrgnut teškim napadima, optužbama da sam nešto što nisam“, rekao je on.

Jovanović je rekao da mu je nedostatak političkog iskustva i prednost i mana i podsetio da nije znao ni kako se brane reke, pre nego se prihvatio tog posla.

Prema njegovim rečima, budućnost zemlje je u političkim promenama zbog čega Srbija mora da menja vlast da bi sačuvala svoje ljude i prirodne resurse.

„Zašto je 80 odsto naših izvorišta dato strancima? Ja sam izričito protiv da se ono što je naša voda da bilo kome, pa makar i u zakup, to je naša voda. Čije je ovo sve, čije su vode, šuma, zemlja, čija su naša prirodna bogatstva, resursi, čije je to? Na nama je da to sačuvamo po bilo koju cenu, jer je poslednji čas za to. Na mnogim mestima u Srbiji sam video da su lokalne zajednice stabilne i žive od poljoprivrede i turizma, i u tome vidim budućnost“, rekao je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Ćuta: Ne znam otkud toliki bes opozicije prema meni, nisam osnivao SNS”

  1. moraš da paziš šta pričaš. trenutno najviše ličiš na klasičnu vučićevog trojanskog konja koji na jednu kritiku vlasti doda 5 kritika opoziciji. Ako si opozicija onda se tako ponašaj a ne da te vlast koristi da i dalje urniše opoziciju.

  2. Evropska i svetska globalisticka burzoazija je osmislila formu vladanja i zastrasivanja u zemljama gde treba eksploatisati prirodna bogatstva, za male pare. Zele jednog poglavicu kome sve dozvoljavaju. Sve je jasno i providno, ali im uspeva. Oni ni za kim od poglavica nece zazaliti, ako imaju pripremljene ljude da postanu poglavice. Njih interesuje zarada i nadmoc nad ljudima. Na sve su spremni. Globalizam je mnogo opasniji sistem od svih dosadasnjih diktatorskih i ekstremnih sistema. Samo su ciljevi isti. Eksploatacija, robovlasnistvo, i unistenje svesti kod radnicke klase.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.