Ćutanje nadležnih o krivičnim prijavama 1Lista "Nebojša Zelenović-Šabac je naš" podnela 20 prigovora Foto: D. Eraković

Krivičnim prijavama protiv 55 lica za učestvovanje u izbornoj krađi 21. juna, koje je podnela lista „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“, pridružilo  se još šest izbornih lista prodemokratske orijentacije.

Gradska izborna  komisija donela je odluku da se zbog malverzacija i izborne krađe izbori  ponove na svih sto biračkih mesta, ali je Upravni sud u Novom Sadu po  žalbi SNS odlučio da se izbori ponove na 27 biračkih mesta.

Na  konferenciji za medije predstavnici ovih sedam izbornih lista ukazali su da su prestojeći ponovljeni izbori borba za demokratski i slobodan Šabac, a protiv naprednjačkih laži i krađa.

U sedam krivičnih prijava naveli smo imena 55 kriminalaca koji su nastupili kao organizovana kriminalna grupa.

To je teško krivično delo protiv izborne volje građana. Podneli smo i dve ustavne žalbe Ustavnom sudu na koje nije odgovoreno, a trebalo je u roku od 15 dana. Takođe, ni tužilaštvo ni policija  ništa nisu preduzeli po ovim prijavama za ovih sedam nedelja.

Neka nam barem kažu da dokazi, izjave svedoka, video materijal,  nisu validni. Mi ćemo, ako treba, ići od Strazbura zbog neviđene izborne krađe.

SNS uveliko laže da su pobedili sa 11, kasnije sa 12 a sad i sa 13.000 glasova.

Prodemokratske liste osvojile su 29434 glasova, za 881  manje od SNS dobijenih i ucenama, pretnjama, kupovinom glasova.

Na 27 izbornih mesta priliku da glasa ima oko 30.000 građana, koji će odlučiti da li će Šabac biti svetionik slobode, da li će grad nastaviti da se razvija najbrže u Srbiji, i da li će odbraniti pravo da građani žive normalnim životom.

U suprotnom to će postati grad kriminala i korupcije u rukama Sandokana i Aleksandra Pajića. Stalno se šire nove laži, te da smo zakasnili sa uvođenjem vanredne situacije, a sam predsednik Vučić izjavio je da je vanredna situacija izmišljena da ne bismo priznali izborni poreaz.

Zdravlje i životi ljudi su najvažniji, i kad se steknu uslovi za to održaće se ponovljnei izbor. Važna institucija protiv izborne krađe je Gradska izborna komisija i ovoga puta ona je  organizator izbora, za razliku od prethodnih izbora, koje je vodila Republička izborna komisija, rekao je Nebojša Zelenović, nosilac liste „Šabac je naš“.

Nemanja Pajić, predstavnik liste „Novi tim za Šabac“, naveo je da je 30.000 građana dovoljan broj da se donese kvalitetna odluka o budućnosti grada. Ponovljeni izbori su prilika da se otklone nepravilnosti koje su bile 21. juna, i važno je da je za njih  nadležna GIK.

Božidar Katić, predstavnik liste“Metla – Opstanak“, istakao je da uz svu krađu koalicija Aleksandra Vučića nije uspela da pobedi prodemokratske snage. Na ovim izborima branimo slobodu i demokratski, kulturni i prosperitetni Šabac.

Dr Dejan Pavlović, sa liste Evrospka zelena partija, predočio je da su pokradeni za još jednog odbornika. Mi smo poptuno opredeljeni za zaštitu čovekove okoline i zdrav život, a po svim pravnim normama  treba kazniti i ogoliti mafijašku hobotnicu koja guši Srbiju, naveo je  Pavlović.

Spajaju nas različitosti. Najvažnije da Šapčani vode Šabac  kao slobodan i demokratski  grad, istakao je Nikola Veselinović, predstavnik Ruske stranke.

Mirjana Bingulac, predstavnik Zelene stranke, kao najvažniji zadatak navela je odbranu slobode i demokratije, i da se izbori održe u pravnim okvirima.

Milutin Stanković,  predstavnik liste „UDS Prilika“, ukazao je da su na izborima 21. juna pokradeni, jer im je nedostajlo stotinak glasova da pređu cenzus. Ponovljeni izbori prilika je da se odbrani sloboda građana, kao najvažnija civilizacijska vrednost,  podseća Stanković.

Na lokalnim izborima u Šapcu učestvovalo je 12 lista, a po nezvaničnm rezulatatima,  najbliži za ulazak u Gradsku skupštinu bila je lista „Metla-Opstanak“, kojoj je nedostajalo oko 200 glasova.

Ukoliko bi na ponovljenim izborima ova lista prešla cenzus imala bi dva odbornika, i sa “UDS Prilika“ kao manjinskom sa jednim obornikom, zajedno sa listama „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“, „Novi tim za Šabac“, Ruskom strankom i Evropskom zelenom partijom, osvojili bi najmanje 35 odborničlkih mesta, od ukupno 69.

Ponovljeni izbori, kako je odlučila GIK, održaće se sedam dana po ukidanju vanredne  situacije. Za sada u Šapcu ima oko 300 obolelih od korona virusa i još toliko osoba koje su bile u kontaktu sa zaražernima.

U poslednje vreme broj novoobolelih sve je manji.  Zavod za javno zdravlje predlaže da se ukine vanredna sutuacija i  o tome će se izjasniti Krizni štab. Poslat je dopis republičkom Kriznom štabu da on odredi da li su se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari